Rulltårtsbakelser på ogräddad kakbotten

Jag fick veta i fredags att min bror skulle hem till mina föräldrar och äta middag och då tänkte jag (fast att jag kunde räkna ut att de såklart redan planerat för en god efterrätt) att jag skulle kunna bidra med lite fika. Jag har nämligen ganska många bakelser och tårtor kvar att baka och jag har inte så många festliga tillfällen kvar att baka dem till.

Rulltårtsbakelser låter otroligt enkelt att baka samtidigt som de ser festliga och goda ut. Dem fick det bli. Receptet till själva rulltårtsbotten är densamma som till vanlig rulltårta och vanlig rulltårta har jag bakat massor med gånger. Jag vet inte vad som hände denna gång. Kanske övermod, eller fel ugnsvärme, för lite mjöl? Jag vet inte varför, jag har dubbelkollat allt, men kakan ville bara inte bli färdiggräddad. Rulltårtor brukar bli färdiga i ett nafs och är lätta att bränna eller överbaka. Men denna gång var kakan långt ifrån färdig efter de utsatta fem minuterna i ugnen och efter ytterligare tre tog jag ut braspannan och vände upp kakan på ett sockrat papper. Den var kladdig och ogräddad framförallt i ena hörnet. Så skumt. Jag beslutade mig för att stoppa in kakan i ugnen någon minut till, väl medveten om att sockret på undersidan skulle smälta och att kakan skulle fastna på pappret. Jag tror förvisso att kakan redan fastnat på pappret trots sockerlagret för att den var ju så kletig. Efter några minuter ytterligare i ugnen tog jag ut kakan igen och lät den ligga och svalna under braspannan och under tiden förberedde jag fyllningen.

IMG_6880   IMG_6881

Rulltårtsbakelsen har ingen avancerad fyllning men det blir gott och jag tycker att jag borde ha bakat bakelsen redan i somras. Den passar att serveras utomhus under en parasoll i trädgården en varm sommardag och inte lagom till första advent. Men nu blev det på detta viset och för att göra det lite somrigt så tog jag fram svarta vinbär, som jag plockade i kolonin i somras, ur frysen.

IMG_6891   IMG_6894

Det står att man ska mosa bären och blanda dem med socker och vispad grädde. Det skulle såklart gett mer smak till grädden om jag gjort enligt instruktionen, men jag tyckte att det blev fint med vinbärsprickar så jag blandade ner de frusna bären i grädden istället. En tredjedel av kakbottnen fick skäras bort (eller jag kunde faktiskt ”skeda” bort den), den var inte färdiggräddad och gick därför inte att rulla, innan jag bredde på grädden och kämpade hårt för att få till en rulltårta.

Rullen skar jag sedan i sneda bitar som jag ställde upp och spritsade grädde över. På toppen på varje bakelse lade jag tre små bär som dekoration. För att vara en så otroligt misslyckad kaka så får jag ändå säga att jag lyckades rädda upp situationen väl. Bakelserna blev både fina och goda. Jag stoppade tre bakelser och tre apelsinkupoler (rapport om dem kommer inom kort) i tårtformen med handtag, den som jag köpte efter att ha saknat en sådan vid midsommarens ösregn, och vandrade iväg för att bjuda mor och far och bror på godsakerna.

IMG_6896

Comments

  • Du är för gullig!Tack den var nog supergod för brodern åt två efter han ätit en bit Tarte Tatin!