Godaste gräddtårtan någonsin

Midsommar. Sol och värme. Sommarklänningar och blomsterkransar i håret. Lekar, dans kring midsommarstången och jordgubbstårta i gröngräset. Jo men visst, i de bästa av världar och i allas vår önskevärld. 

Även om SMHI lovat ösregn och kyla så visualiserade jag den där perfekta sommardagen och bakade en gräddtårta att ta med till firandet. Själva kakan bakade jag några dagar i förväg. Jag vispade ägg och socker länge och väl och blandade sedan i de torra ingredienserna. Kakan jäste upp fint i ugnen och var stor och fin när jag tog ut den. När den svalnat hade den krympt ihop och påminnde om en hjärna. Kanske tog jag ut den lite för tidigt.  

 
Jag har fått en justerbar tårtbottendelare av en väninna och den provade jag nu för första gången. Jag var orolig för att kakan skulle vara degig inuti men oron var obefogad. Det gick lätt att dela och bottnarna såg väldigt proffsiga ut när de var sådär perfekt skurna. Tack Linda. Kakan fick sedan ligga i frysen i väntan på den stora dagen.  

 
Igår på midsommarmorgonen gjordes själva tårtan. Jag hade köpt två liter jordgubbar. Den första litern mixade jag till jordgubbssås som jag fördelade på den understa bottnen. Jag gillar inte torra tårtor så detta moment var viktigt. Därefter blandade jag de mixade jordgubbarna med vispgrädde och bredde ut det över jordgubbssåsen. Sen lade jag på nästa tårtbotten och täckte det med marsankräm. Jag blandade sedan marsan med grädde och klickade det ovanpå för att få till lite höjd. Den sista tårtbotten lades på toppen och hela tårtan blev vitklädd av vispad grädde. Den andra litern jordgubbar skivades och jag täckte hela ovansidan på tårtan med dem.  

I måndags fick jag engångsspritspåsar av en annan väninna och en av påsarna kom väl till pass nu. Jag klippte ett hål i toppen, stoppade in ett stjärnspritsmunstycke och spritsade snygga mönster på tårtan. Det gick lätt och var helt kladdfritt. Tack Mia! 

 
Eftersom att tårtan skulle med ut på midsommarfirande och jag inte har någon riktigt bra tårtform att förvara tårtan i under förflyttning så dekorerade jag bara ovansidan. Den tårtburk jag har är bra men inte så stor.

Molnen var mörka och svarta men glada i hågen vandrade vi med gräddtårta och kaffekorg i högsta hugg ut i gröngräset tillsammans med hundratals andra midsommarfirare. I duggregn, hukande under paraplyer klädde entusiaster sedan midsommarstången. Vi tyckte att det var lite väl blött så vi tittade mest på. Men vi plockade i alla fall några blommor till ringarna. Lite uppehåll i regnet blev det tillslut och spelemännen satte igång dansen. Massor av små barn och stora barn i alla åldrar formade snabbt flera lite oorganiserade ringar (ni vet som det alltid blir och som det väl ska vara) och dansade runt runt. Ingen visste, som vanligt, riktigt hur rörelserna ska vara eller åt vilket håll man ska dansa men ”än slank vi hit och än slank vi dit” ända tills himlen precis efter ”små grodorna” öppnade sig och dansen upplöstes i panik. 

Tårtan bars alltså ut på landet och hem igen.

När vi alla äntligen var under tak igen, hemma i tältet i trädgården, och fick smaka tårtan så åt vi som om vi aldrig ätit tårta förut. Hungriga och regnvåta konstaterade vi att det här var den godaste gräddtårtan vi någonsin ätit!  

 
När tårtan var uppäten bestämde sig solen för att titta fram och midsommaraftons kväll fortsatte med grillning och kubbspel. 

 

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*