Mias nougatdubletter med konsistensbalans

Till äldste sonens födelsedag häromveckan bakade jag chokladsmakande maränger och morotskaka. Men jag tyckte att det även behövdes en småkaka till kalaset och satte mig ner med tre versioner av sju sorters kakor och letade efter något som kunde passa.

I den nya utgåvan som kom förra hösten hittade jag en kaka som jag aldrig bakat förut. Nya recept är ju det roliga. Det har ju hänt att jag vänt tillbaka och bakat något en andra och tredje gång men jag är nyfiken och vill prova nytt hela tiden.
Jag hade fastnat för Mias nougatdubletter. Jag gissar ätt Mia i detta fallet är Mia Öhrn själv, konditorn som reviderat sen senaste utgåvan av sju sorters kakor. Många gånger har jag funderat över vem kvinnorna (det är alltid kvinnor) bakom recepten i boken är. Genom Bakodyssén har jag fått reda på lite om några av dem genom släktingar eller vänner till hemmabakarna som hört av sig. Det är extra roligt!
Mias nougatdubletter är dubbla chokladmördegskakor med nougat emellan som var lätta att baka. Det svåraste var att hitta nougat i affären mitt i sommaren. Yngste sonen var runt i flera affärer och letade innan han hittade delikatessen som annars tydligen bara finns i hyllorna till jul.
Jag började med att blanda ihop mördegen. Jag hade rumsvarmt smör som jag blandade med alla titta ingredienserna och äggulan. Degen var  fin och gick lätt att rulla. Mina rullar fick sedan vila i kylskåpet tills de var hårda och lätta att skiva.(varför receptet säger att man ska dela i just tre rullar förstår  jag inte. Är det för att de lättare ska få plats i kylen?
mias2   mias3
Två plåtar fulla fick jag till. Jag måste ha skurit mina kakor lite för tjocka jämtemot vad receptet påbjöd. Det borde blivit 90 st men jag skickade bara in drygt 70. Vi hade visserligen smakat lite på degen men inte så mycket som för 20 småkakor!
mias4   mias5
Gräddade och klara fick kakorna svalna på galler. Lite i taget och i lugn takt smälte jag nougaten i micron. Det står att ett tips är att spritsa ut fyllningen på kakorna. Gör man det så går det säkert både snabbare och blir mindre kladdigt men att smeta på med en sked gick också bra. Efter en stund låg det fina dubbla kakor på ett fat och väntade på gästernas ankomst.
Slurp! sa det och så var kakorna borta. Jag hann inte smaka av dem men fick höra att de var till belåtenhet.
Äldste sonen som vid det här laget blivit drillad i att ge smakrecensioner kunde meddela att kakan var god men att när mördegskakor får kakao i sig så händer det något med konsistensen. Det blir saftigt men otroligt torrt på en och samma gång. Det var tur att fyllningen var där tyckte han som annars föredrar schackrutor där den vita degen ger konsistensbalans till kakan.
mias6
Mias nougatdubletter
Ca 45 st
Ugn: 200 grader, varmluft 175 grader i ca 7-8 minuter.
Kakorna:
  1. 1/2 dl strösocker
  2. 4 1/2 dl ( 370 g) vetemjöl
  3. 1/2 dl kakao
  4. 1 krm salt
  5. 225 g kylskåpskallt smör
  6. 1 äggula
Fyllningen:
  • 250 g nougat
Mät upp de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och äggulan och blanda snabbt till en deg.
Forma degen till tre rullar och låt dem vila i kylen i minst 30 minuter så att de är tillräckligt fasta att skära i skivor.
Skär rullarna i ca 4 mm tjocka skivor ovh lägg dem på bakplåtspapperklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter. Låt svalna.
Bryt nougaten i mindre bitar och lägg i en skål. Värm försiktigt i mikron eller över vattenbad tills nougaten är krämig. Skulle den bli för lös är det bara att låta den svalna lite så tjocknar den igen.
Bre eller spritsa på undersidan av hälften av kakorna och lägg ihop med resten av kakorna.
Förvara i rumstemperatur i upp till en vecka eller frys in.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*