Marias Äpplekaka med fikon och mandel

Eftersom att min äldste son delar födelsedag med sin två år yngre kusin så räcker det inte med ett kalas på födelsedagen. Efter att vi firat hemma med kaffekalas och kusinen haft födelsedags-Pokéwalk så strålade vi samman på kvällen för att fortsätta firandet. Lite trötta var vi alla men att träffa nära och kära är alltid mysigt. Först blev det grillat och när vi var sådär lagom mätta bjöd jag på äpplekaka.

Sommaräpplena har regnat ner på oss i kolonin i år. Varannan dag har jag plockat upp två fulla korgar med äpplen som fallit ner och omedelbart börjat ruttna. 1000-tals äpplen har gått till spillo. Jag har bakat äpplekakor och jag har gjort äpplemust men det har inte funnits möjlighet att ta hand om allt. Jag ville prova något nytt och roade mig en kväll innan födelsedagen att läsa många olika recept på äpplepaj. Sedan satte jag mig med penna och papper och funderade ut vad jag tyckte passade ihop och hur jag skulle vilja att en riktigt god paj skulle vara. Jag letade även i mina gömmor för att se vad jag skulle kunna tänkas blanda i som redan fanns hemma. Jag hittade fikon i konjak som stod i kylskåpet och väntade på att bli använda.

applekaka   apple5

Jag började med att hacka och torrosta mandel. Jag tycker att det ger en godare och djupare smak än om man bara hackar. Det gäller att passa dem hela tiden så att de inte bränner vid. Samtidigt som jag rörde bland nötterna så hackade jag 6 stycken fikon. Jag skalade och skar 10 små äpplen i bitar och blandade dem med lite socker och kanel, fikon och mandel. Därefter blandade jag ihop smält smör och socker med havregryn, vetemjöl, sirap, bakpulver och mjölk till en seg massa.  

Massan bredde jag över äpplena som nu placerats i den formen som min yngste son fick som pris när han var en av vinnarna på Kanelbullensdag på Kulturen i Lund för några år sedan. Hembakningsrådet ordnar varje år en kanelbulletävling och jag vet att tävlingen är igång just nu. Det är bara för er att börja baka och skicka in era bidrag.

apple7   apple8

Det var inte helt enkelt att bre ut degen över äpplena, men med hjälp av en slickepott så gick det bra. Sen var det bara att skicka in kakan i ugnen och hoppas på det bästa. Jag ville att den skulle bli seg och krispig på en och samma gång. Det blev den. Detta receptet är jättegott. Jag är nöjd och delar gärna med mig av receptet till er här.

Två stora pajer hade jag bakat till kalaset och det blev bara lite kvar som den yngre födelsedagsfiraren kunde fika på dagen efter.

apple6

Marias Äpplekaka med fikon och mandel

Äpplena:

 • 5-6 stora äpplen
 • 1 näve eller ca 30 g mandel
 • 6 torkade fikon, eller gärna fikon i konjak
 • ½ tsk kanel
 • 2 msk socker

Pajdegen:

 • 150 g smör
 • 1 ½ dl strösocker
 • 3 dl havregryn
 • 1 dl vetemjöl
 • 2 msk mjölk
 • ½ dl ljus sirap
 • ½ tsk bakpulver

Skala och dela äpplena i klyftor. Hacka mandeln och torrosta den i ett stekjärn tills de fått färg. Hacka fikonen. Rör ihop äpplen, mandel, fikon, kanel och socker i en bunke och häll blandningen i en form.

Blanda samman de torra ingredienserna till pajdegen i en bunke. Smält smöret och tillsätt det i mjölblandningen tillsammans med sirapen och mjölken.

Bre ut degen jämt över äpplena och grädda sedan pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått härlig färg och äpplena är mjuka.

Servera med vaniljsås eller glass.

apple9

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*