Mandelkubbar som inte smakar som farmors kubbar

I min bok har jag längst bak skrivit in ett recept på min farmors goda kubbar och i boken finns det även recept på Mandelkubbar. Just receptet på Mandelkubbarna är lite svårläst i min bok för jag har någon gång slarvigt nog ställt ett glas med något kladdigt på detta receptet.

kubb 3

Så svårläst är det dock inte att jag inte borde ha läst att det går att byta ut hjorthornssaltet mot bakpulver! Jag tycker så otroligt illa om hjorthornssalt. Stanken från det när kakan gräddas i ugnen söker mig och jag får ont i hjärnan där någonstans mitt mellan ögonen. Men jag vet ju samtidigt att just hjorthornssaltet innehar egenskaper som vissa kakor behöver så jag fortsätter använda det ändå. Jag får stå på balkongen och andas när hjorthornssaltkakorna gräddas.

Jag visste på förhand precis hur kubbarna skulle smaka och hur konsistensen skulle kännas i munnen, och jag såg fram emot att de skulle bli färdiga. Nu blev inte mina mandelkubbar alls på farmors vis som jag förväntat mig att de skulle bli, tråkigt nog. Jag vet inte vad som var felet. Kanske för att degen blev så kladdig att istället för att rulla ut kakorna och forma dem i en lätt rektangulär form, så fick jag klicka ut dem med hjälp av två skedar på plåten. Jag trodde att hjorthornssalte skulle göra dem extra frasiga, men det gjorde det inte. Mina kubbar blev mjuka och nästan lite sockerkaksaktiga. Eftersom att jag hade lite bråttom iväg så stoppade jag ner dem i burkar ganska snabbt efter att de var klara och inte helt kalla. Det kan ju vara en anledning till att de är mjukare än vanligt.

kubb7

Mandelkubbar är lätta att göra och rekommenderas ändå. De är goda när de blir rätt. Jag malde 7 bittermandlar. Receptet föreslår 5-10 stycken och jag har tidigare skrivit vid receptet att jag ska ta fem så nu tog jag i och malde sju. Jag kunde gott ha tagit tio för bittermandeln gav inte så distinkt smak. Smör och socker rörs först poröst och sen tillsätts resten av ingredienserna vilka är mjöl, mandel, ägg och gräddfil. I farmors recept som faktiskt skiljer sig en del från bokens står det att man ska doppa kakorna i pärlsocker och i boken ska man strö sockret. Jag fick först blöta mina fingertoppar med vatten för att inte fastna i degen och knuffa till de kladdiga högarna så att de blev någorlunda runda och sedan strö pärlsocker över. Kubbarna jäste upp och blev jättefina på ovansidan. På undersidan blev de svarta. Hm. Och det svarta smakar lite bränt. Det var ett inte helt lyckat bak det här.

kubb 2

Vill ni prova så kommer receptet på farmors kubbar här.

Farmors kubbar

2 ägg

2 dl socker

200 g mjukt eller smält smör

3 tsk bakpulver

7 dl vetemjöl

Blanda ihop till en fast smet. Dela i bollar och doppa i pärlsocker.

Jag har inte skrivit någon tid på gräddningen eller hur varm ugnen ska vara. Men jag gissar att 225 grader och 10-15 minuter är ok.

 

Comments

 • Jag har fått veta av min faster Alice att farmors kubbar heter Björntassar. Det är ju ett fantastiskt namn på kakor tycker jag. Och så låter det i mina öron mycket exotiskt. Inte för att jag, som Olle, träffat på någon björn när jag någon gång som barn var med ute och plockade bär i de Norrländska skogarna, men farmor kanske har.

  • Hej,
   Kul att du vill prova min farmors kubbar, eller Björntassar, som jag fått veta att hon kallade dem. Och nej, det ska inte vara någon mandel i dem.
   Om du bakar farmors kubbar så skriv gärna och berätta vad du tycker om dem.
   /Maria

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*