Mandelflagning och mandelflarn

Mandelflarn.

Det låter som ett enkelt recept när allt man ska göra är att röra ihop ett antal ingredienser, låta det sjuda på spisen och klicka ut kakor på en plåt.

Det var svårare än så och idag sjunger jag husmoderns lov och hyllar hennes fingerfärdighet och lugn i köket (vilket jag inbillar mig att hon hade).

Skålla 100 gram mandel. Hacka hälften och flaga resten. Flaga resten!? Hur gör jag det? I boken finns ingen förklaring och jag såg framför mig perfekta mandelspån som man köper i butiken. Är det så de ska se ut? Jag fick googla runt lite och ja, det var meningen att jag skulle skära mandeln lövtunt på längden.

Alla som någonsin har sett en mandel vet hur liten den är. En skållad mandel är även hal och vill gärna dela sig i två delar. Hur i all världen håller man i en mandel och skär den lövtunt utan att

a) skära sig i fingrarna?

b) få ett nervöst sammanbrott?

Jag tog ett djupt andetag och provade först med en kniv. Det var svårt och det blev breda mandelbitar. Jag läste på någon sida på nätet att man kan använda osthyvel. Jag förstår inte hur det skulle gå till men jag plockade fram rivjärnet och tänkte att det möjligtvis skulle vara en bra idé istället. Det var det inte. Med nästa kniv jag provade gick det bättre för den var vassare.

50 gram mandel är ganska många mandlar så efter en stund kom jag in i ett, om inte meditativt så i alla fall, lugnt tillstånd. Om jag var tvungen att göra detta hela dagen så skulle jag få väldigt ont i handen men till slut även göra tjusiga fina mandelflagor.

mandelflarn 1

Väl färdig med mandeln, vilket ju tog sin lilla tid, så var det bara att blanda resten av ingredienserna i en kastrull och låta det sjuda. Receptet talar inte om hur länge det ska sjuda men däremot står det att man ska röra försiktigt. Det där sista förstår jag inte för min smet började bränna fast direkt. Efter ett snabbt byte av kastrull och lät jag det sjuda upp igen.

Därefter klickade jag ut smet och skickade in dem i ugnen. Flarnen flöt ut ganska mycket på första plåten och jag fick dela dem och knuffa på dem när de kom ut. Andra plåten blev bättre och finare för på den hade jag bredare mellanrum mellan klickarna.

Jag undrar dock om kakorna antingen var inne för kort tid i ugnen eller om jag inte lät smeten sjuda tillräckligt länge, för mina flarn vill inte riktigt stelna. I ett försök att få dem att hårdna så skickade jag in dem i ugnen på eftervärme ett tag. Det gjorde ingen skillnad.

De är lite mjuka och ganska flottiga men de ser ut som mandelflarn och smakar gott.

mandelflarn 3

Mandelflarn

ca 20 st

ugn 150 grader

  • 1 1/2 dl (100 g) sötmandel
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk sirap

Skålla och skala mandeln. Hacka hälften av den och flaga resten. Blanda mandeln och de övriga ingredienserna i en liten kastrull. Låt massan sjuda under försiktig omrörning.

Klicka ut smeten på bakplåtsklädda plåtar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

Låt dem svalna på plant underlag.

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*