Lisas kakor – goda munsbitar från förr

Åh, de här smakar Bakodyssén! utbrast äldste sonen när han stoppat en bit av Lisas kakor i munnen.

Det kan jag verkligen hålla med om att de gör. Detta är en riktigt gammaldags, genomtänkt och god småkaka som gjord för ett kaffekalas. De påminner på sätt och vis om Schackrutor ( alla hjärtansdagaskar som lyckokakor, gjorda på samma deg) och Chokladsnurror (som jag bakade i olika färger som ”Mello-fika”) men nötfyllningen som är i Lisas kakor lyfter dem till en helt annan nivå.

Först tänkte jag att jag nog bakat kakorna tidigare, kanske under ett annat namn, men det verkar inte så. Detta är en goding som är borttagen ur sju sorters kakor-samlingen men som enligt mig är värd att lyfta fram igen. När jag hittade receptet blev jag meddetsamma sugen på att baka. Det finns ingen bild på kakorna i boken från 1965 men jag kunde precis föreställa mig hur de borde se ut. Så roligt det var. Jag kände mig som Bakodyssén igen. Det har gått lång tid då jag mest har ströbakat och inte haft nyfikenheten att ta mig an nya recept. Nu fröjade jag mig i köket och nynnade för mig själv där jag stod och blandade deg.

Lisaskakor2

Först blandade jag ihop mördegen. Två tredjedelar av degen förblev vit och en tredjedel smaksattes och färgades brun med kakao. Den chokladsmakande delen rullade jag till en lång korv och resten kavlades ut till en avlång platta. Mitt gamla hederliga bakbord, som jag verkligen var glad över, har numera ersatts med ett bakunderlägg. Mamma hade ett sådant (hon har kanske det fortfarande) och när jag var på Tupperwareparty hos en väninna för ett antal månader sedan så kunde jag inte låta bli att köpa ett sådant till mig själv. Både av nostalgiskäl och för att jag faktiskt behövde det. Jag är nästan lika förtjust i bakunderlägget som jag var i mitt gamla bakbord. Den enda nackdelen är att nu måste jag städa innan jag rullar ut underlägget. Med bakbordet, av trä och med kanter, kunde jag bara fösa undan det som var i vägen och vips så hade jag en ren arbetsyta.

Lisaskakor3   Lisaskakor4   Lisaskakor5

Lisas kakor innehåller förutom deg även en fyllning bestående av hårt vispad äggvita, socker och nötter. Receptet tycker att man ska mala nötterna men jag körde dem länge och väl i min mixer istället. Fyllningen bredde jag ut över den vita degen innan jag lade på chokladdegen och gjorde som en rulltårta av alltihop. Jag hade en bild av att det skulle bli kakor med ett jämt runt mönster, som vita kakor med en brun prick i mitten, men min vita deg var för bred. När jag rullat ett varv fick jag därför skära av den vita degen så att kakorna skulle bli som jag ville. En del av rullen lät jag dock vara och rullade bara vidare. Jag ville se skillnaden.

Den överblivna vita degen rullade jag till små kakor. På så vis fick jag till två sorters kakor i ett. En med choklad och en utan. Rullarna fick stå kallt i en halvtimme innan jag skar upp dem i knappt centimeterbreda bitar och gräddade dem.

   lisaskakor10   Lisaskakor7

De blev fina allihop. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilka jag gillar bäst till utseendet. De som är vita med en prick i mitten (som oturligt nog fick mig att tänka på märgben) eller de som har en extra bit vit deg med fyllning. Goda är de i alla fall. Småkakorna utan choklad är också goda men de fattas det där lilla extra.

Lisas kakor

ca 80 st, ugn 200 grader, ca 15 minuter

Mördeg:

  • 250 g smör
  • 1 ½ dl socker
  • 1 äggula
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao

Fyllning:

  • 1 äggvita
  • 100 g malda hasselnötter
  • 3 msk socker

Rör smöret och sockret och tillsätt äggulan och mjölet. Arbeta ihop degen och tag undan en tredjedel som blandas med kakaon. Rulla ut kakodegen til en 50 cm lång rulle. Kavla ut den ljusa degen lika lång som kakaorullen och 18 cm bred.

Vispa äggvitan hårt och blanda med nötterna och sockret. Bred nötmassan på den ljusa degen, lägg på kakorullen och rulla ihop. Lägg rullen kallt att stelna. Skär den i skivor och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter

Lisaskakor9

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*