Julstjärnor – amaryllisar eller kaststjärnor?

När jag bakade till barndopet och samtidigt bläddrade i boken efter något mer recept att baka så hittade jag julstjärnor. Aj då. Ett julrecept som jag missat att baka inför julen. Nåja, julen varar ända fram till påska. Och det är ju tur, och det är ju tur för jag har inte rapporterat om alla. Tralla la… Eller jag har nästan inte rapporterat om några julkakor än så jag kommer att prata jul ett bra tag till framöver. Samtidigt som jag bakade Prinsbakelserna så bakade jag alltså även Julstjärnor. Jag har redan tidigare bakat ett recept med det namnet. Det receptet heter numera istället Stjärnkakor och det passar fint. Dessa däremot heter fortfarande julstjärnor och de ser också ut som julstjärnor. Eller som min praktfulla rosa amaryllis som jag har stående på hallbyrån.

IMG_7638

Det står i receptet att man antingen kan göra sin egen smördeg eller använda färdig och eftersom att jag så påpassligt hade färdig framme och utkavlad så blev det den som användes denna gång. Det känns som lite fusk men på detta vis så blev Julstjärnorna otroligt enkla att göra. Jag bara kavlade ut smördegen och sporrade ut fyrkanter och vek lite. Jag var lite slarvig och mina fyrkanter var sneda och blev inte helt korrekta i storlek (7 x 7 cm). Med sporren gjorde jag snitt från hörnen in mot mitten och vek sedan upp varannan flik så att det bildades en stjärna. I mitten klickade jag rödvinbärsgelé och sedan var kakorna färdiga att gräddas.

IMG_7848   IMG_7850

Efter en kvart i ugnen hade smördegen fluffat upp sig sådär som smördeg ska göra (och som den inte gjorde i Prinsbakelserna som jag bakade samtidigt). Kanske skulle jag låtit stjärnorna stå inne lite lite längre så att de fått lite mer färg för de blev lite bleka tycker jag. När de svalnat blandade jag till en glasyr av florsocker och vatten och ringlade detta över kakorna.

IMG_7870

Vi spelade Carassonne, spelet vi fick i julklapp, ännu en gång och fikade julstjärnorna under tiden som vi byggde städer och vägar och högljutt samlade poäng. Rivaler i spelet konstaterade att det nog inte alls var kakor jag bakat, och absolut inte amaryllisar utan snarare (frasiga, goda och ätbara) kaststjärnor!

IMG_7871

Comments

  • Den smördegen trodde jag att jag hade i min frys när jag skulle baka Ernst små fyllda ”korgar”. Efter letande i min frys insåg jag att det var i din frys jag vid nått rotande sett paketet! Det mblev bara att göra egen.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*