Bondkakor på mitt eget vis

När jag plockat ut Kryddmuffinsen ur ugnen i måndags morse så gjorde jag även Bondkakor. I receptet står det att man ska lägga mjölet på bakbordet, göra en grop i det och hälla resten av ingredienserna i den och sedan hacka ihop allt till en deg. Hade man inga skålar förr? Det där verkar ju bara jobbigt och kladdigt! Efter att ha hackat mandeln grovt måttade jag upp alla ingredienserna i en bunke och blandade. Degen blev väldigt kladdig och inte alls som jag förväntat mig. Men det visade sig att det var inte så underligt för jag hade såklart måttat fel. Det skulle enligt receptet bli 70 stycken kakor och det kändes som alldeles för många för vårt hushåll så jag beslutade mig för att göra halva receptet. Jag tog visst hälften av vissa ingredienser och allt av vissa! Jag glömde visst att halvera sirapen och vattnet. Det skulle bara vara en matsked av varje så det var ingen katastrof men degen var alldeles för blöt för att rulla så den fick vila i kylskåpet en stund först. En halvtimme senare formade jag degen till en rulle som plastades in och fick ligga några timmar på kylning så att den skulle bli hård och lätt att skära i slantar.


Såhär i efterhand funderar jag på om jag glömde halvera bikarbonaten också för kakorna jäste upp ganska mycket i ugnen för att sedan sjunka ihop till helt platta och sega kakor. Nu när jag sitter här vid köksbordet och läser receptet igen så ser jag att jag skulle ha rört ut bikarbonaten i vattnet innan jag blandade det med de andra ingredienserna. Hm. Jag undrar om den extra sirapen jag hällde i har hjälpt till att göra kakorna så sega. Om så är fallet så har felet vänts till ett plus, för de här kakorna är goda (och snart slut).

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*