Fruktkaka och vuxnare smaklökar

Jag bakade två mjuka kakor i torsdags innan jag gick till jobbet. Marmorerad kaka med saffran och Fruktkaka. Jag hade egentligen tänkt spara alla fruktkakerecepten som finns i boken till jul men inser att det kommer att bli lite väl mycket fruktkakor då. Det är bättre att sprida ut dem.

IMG_4325

Till fruktkakan fick jag plocka fram och väga upp russin, suckat, hackade apelsinskal och röda cocktailbär. Det blev en fin färgglad tallrik med sådan frukt som ingen längre äter. Eller jo, russin, men det andra… Cocktailbären delade jag i mindre bitar och sedan blandade jag all frukten med lite mjöl så att de inte klibbade ihop utan fördelades fint i smeten.

IMG_4330   IMG_4333

Smör och socker rördes mjukt och poröst innan äggen blandades i ett och ett. Därefter blandade jag i mjöl, bakpulver och frukt och hällde allt i en hålform. Jag använde min hålform som jag köpte för ett tag sedan och som jag bakade banankakan i. Den formen har ett mycket stort hål i mitten och kakan blir som en stor cirkel.

IMG_4337

Kakan skulle gräddas i nedre delen av ugnen i 150 grader. Jag hade av ren vana satt ugnen på 200 grader och fick stå och vifta med ugnsluckan en liten stund för att få ner värmen innan jag kunde sätta in formen. Eftersom att formen är stor och kakan inte blir så tjock så räckte det med 45 minuter istället för en timme för kakan att bli klar. Den fick stå kvar i formen och svalna och sedan packade jag in den noga i plast. Fruktkakan mår bra av att stå till sig några dagar innan man skär upp den i tunna skivor står det längst ner i receptet. Så då var det ju bara att vänta.

IMG_4347

Tre dagar gick och jag hade glömt bort att jag hade en fruktkaka på vänt, fint inpackad i köket. Jag var mitt uppe i att baka tre nya recept och hela köket osade av smör och nygräddade kakor när jag fick syn på fruktkakepaketet. Varken jag eller äldste sonen var jätte fikasugna men vi packade ändå ut fruktkakan och skar vars en tunn skiva. Det står att den ska serveras i tunna skivor så att det var bäst att göra just så. Mm, jodå, den var både fin och god. Frukten hade mjuknat och kakan var saftig och tung. ”För att vara en fruktkaka så är den riktigt bra”, sa sonen. Jag har ett stort barn som tycker att fruktkaka är ätbart! Det är nästan otroligt att han som under många år i princip inte åt någonting äter det mesta idag. Till och med fruktkaka. Smaklökarna ändras, helt klart.

fruktkaka1

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*