Annorlunda frukostpannkakor med bär och sirapsyoghurt

Till förra helgens söndagsfrukost stekte jag och yngste sonen pannkakor (jag vet, detta är inte ett bakverk, men jag kan ju berätta ändå). Men för att vara sådär extra nyttiga och lite annorlunda blandade vi ihop en smet efter ett recept som några dagar tidigare hade poppat upp i mitt facebookflöde.

Jag började blanda samman havregryn och keso i en mixer. Jag tryckte på knappen och blandade samman detta tillsammans med ägg och vaniljsocker. Jag borde ha mixat havregrynen först innan jag blandade i resten. Det gör jag till vardags när jag gör min frukostsmoothie så jag vet inte varför jag inte gjorde det nu också. Havregrynen är stora och suger mycket vätska när de är hela. Smeten blev tjock som gröt och inte speciellt vacker. Jag blandade i ett extra ägg och mer keso för att få till en lösare konsistens. I receptet (som jag tror är amerikanskt) står det att man ska blanda i ”vanillaextract”. Jag använde vanligt vaniljsocker och även detta fick jag öka mängden på. Jag har vaniljessens hemma. Det är någon form av flytande vaniljsmaksättning.

bitig

Jag använde det i smörkrämen när vi bakade ”Bitiga kakor” till Halloween. Jag gillade inte smaken. Det kändes artificiellt. De bitiga kakorna var annars både roliga och goda. Jag använde receptet ur Sju sorters kakor på Engelska julkakor och dekorerade dem med färgad smörkräm och minimarschmallows.

hallon

När pannkakssmeten var färdig vände jag ner hallon och röda vinbär. Förra sommarens bär från kolonin börjar sina i frysen och jag längtar nu efter SOMMAREN. Jag längtar otroligt mycket. Nästa helg sjunger vi in våren så kanske, kanske kommer min efterlängtade sommar ändå så småningom. Idag har vädret visat sig på sitt tydliga aprilhumör med både hagel, snöblandat regn och strålande sol om vartannat.

Nu var det dags att steka pannkakorna. Eller plättar kanske jag ska säga. Eller nej, eftersom att smeten var så tjock så såg våra skapelser ut som amerikanska pannkakor, och jag kallar dem därför för pannkakor. Jag läste en artikel häromdagen där någon expert redde ut begreppen pannkakor och plättar. De stora är pannkakor och de små är plättar. Ja, såklart! Har någon någonsin påstått något annat?

steker

Under tiden som äldste sonen och särbon gick till affären och införskaffade mjölk och juice så stekte jag och den yngre herren i huset pannkakorna. Första omgången blev lite för tjocka och de var länge kletiga i mitten. Järnet var nog inte tillräckligt varmt. Andra omgången blev inte heller så fina men när smeten började sina i bunken så lyckades vi äntligen få till några fina pannkakor. De var lite plattare än de övriga och flöt ut och fick en finare yta.

yoghurt   plätt

Vi serverade våra hallon/vinbärspannkakor med naturell turkisk yoghurt som vi smaksatt med agavesirap. Enligt receptet skulle det vara lönnsirap men man tager vad man haver och det var agavesirap som vi hade hemma. Yoghurten var god och den behövdes som tillbehör eftersom att pannkakorna inte var så söta i sig själva. ¾ av sällskapet godkände frukosten (den lille pannkaksvändaren är rätt kräsen), och jag kan absolut tänka mig att göra dem igen.

frukost

Här kommer mitt modifierade recept:

Frukostpannkakor med havre och bär

  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl keso
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl bär
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 msk agavesirap

Mixa havregrynen och blanda sedan i keso, ägg och vaniljsocker. Mixa allt till en slät smet.

Vänd försiktigt ner bären i smeten.

Smält smör i en panna och klicka ut ca 2 msk smet per pannkaka. Stek några minuter på varje sida.

Servera med naturell yoghurt smaksatt med sirap.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*