Vuxengodis till myndig prinsessa

Min brorsdotter har nu fyllt 18 år. Vad konstigt det är, det måste ju betyda att jag och mina bröder är medelålders. Hrmpf och fnys. Det känns inte helt ok faktiskt. Det är ju inte mycket att göra åt det hela, men ändå.

Jag som fortfarande inte har något kök att tala om fick fundera lite innan jag kom på vad Bakodyssén skulle ge den nu myndiga kvinnan i present. Jag valde att koka Chokladtryfflar gjorda på mörk choklad och smaksatta med chili och konjak. Vuxna smaker. Jag är inte helt säker på att jag tycker att tryfflar går in i kategorin bakning och jag är inte heller helt stolt över resultatet men jag rapporterar ändå.

IMG_9452   IMG_9453   IMG_9454

Efter att ha letat runt på olika receptsajter blandade jag samman olika recept och gjorde ett som jag tänkte skulle passa mig. Jag började att göra som Leila Lindholm rekommenderade i sitt recept och mixade chokladen i min mixer. Därefter kokade jag upp grädden tillsammans med honung och smör och hällde den varma vätskan över chokladen som då smälte fint. En liten nypa salt tillsatte jag också.

Vilken fantastisk smet det blev! Len och glansig och otroligt inbjudande såg den ut.

FullSizeRender

Nu var det dags att smaksätta chokladen och jag började med att dela smeten i två delar. Den ena blandade jag med konjak. Jag tog 1 msk, det var den mängd som de flesta recept jag hittade rekommenderade. När jag smakade på min choklad så tyckte jag att det var för lite och hällde därför i en halv msk till. Den andra delen kryddade jag med min hemmagjorda chili. En del av vår kolonichili från förra året blev till vår besvikelse inte så stark och den har jag blandat med den chili som blev stark. Det har resulterat i ett chilipulver som är ojämn i smaken. Ibland kryddar det på ordentligt och ibland inte alls. Detta gjorde det svårt att krydda tryfflarna. Jag tyckte att jag tog i när jag hällde i chili i chokladen men jag var samtidigt rädd att ta i för mycket. Jag visste inte om smaken skulle utvecklas efterhand som tryfflarna skulle stå till sig i kylen.

IMG_9461   IMG_9468

Nåväl, efter en ordentlig blandning ställde jag in de två sorterna i kylskåpet att stelna och efter någon timme var de redo att formas till tryfflar. Detta moment var jag inte så bra på. Jag skyller på dåligt utrymme och brist på kök och rätt verktyg. Nästa gång ska jag göra dem snyggare för nu blev de inte så fina. Smeten var fast och egentligen lättarbetad men den smälte när jag rullade den i händerna. Jag borde ha gjort ”ägg” med hjälp av två teskedar istället, så där som de gör i mästerkocken på tv när de lägger upp sorbet snyggt. Konjakstryfflarna rullade jag i ren kakao och för att kunna se skillnad på de olika sorterna gjorde jag chilivarianten mindre och blandade den röda chilin i kakaon och rullade dem i detta. Det blev ingen tydlig skillnad i färg så jag pudrade dem med chili efteråt också.

Särbon fick göra ett blindtest. Han tyckte att tryfflarna smakade choklad och kände ingen skillnad på de olika sorterna. Jag skyllde först på hans outvecklade smaklökar men fick sedan krypa till korset och erkänna mitt misslyckande. Han hade ju rätt.

Tryfflarna är helt ok, de är goda men smaksättningen får jag jobba vidare på.

IMG_9472

Chokladtryfflar

  • 250 g mörk choklad 70%
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 1 msk smör
  • 1 nypa salt
  • 2 msk konjak (till halv sats)
  • chilipulver

Mixa chokladen. Koka upp grädden med honung och smör i en gryta och häll den varm över chokladen och mixa till en jämn smet.

Smaksätt och låt smeten stå kallt i ett par timmar.

Forma tryfflar med skedar eller händerna och rulla de färdiga bitarna i kakao.

Förvara kallt fram till servering.

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*