Utrensad prisbelönt Spröd chokladtårta med Smileys

Till pojkarnas födelsedag igår bakade jag även Spröd chokladtårta. Den var prisbelönt 1984 och är en mäktig liten chokladfylld tårta som är borttagen ur den senare varianten av sju sorters kakor.
Jag bakade först bottnarna. Smör och socker rördes ihop och sedan smälte jag chokladen och blandade i det tillsammans med mjölet. Det blev en väldigt mjuk deg som fick stå kallt en stund innan jag kunde halvt kavla halvt trycka ut fyra runda platta bottnar på smörgåspapper. Jag ritade inte ut cirklar denna gången utan använde ögonmåttet och försökte få till fyra lika stora cirklar.

sprodchokladtarta9
Bottnarna gräddades i fem minuter och de var mjuka när de kom ut. De fick svalna och packades in i plast till nästa dag då jag fortsatte bakningen. Spröd tårta?! Jag var skeptisk. Men faktiskt så hade bottnarna legat till sig och var spröda och bröts väldigt lätt när tårtan senare skulle byggas ihop.
Men innan jag kom så långt så skulle en chokladkräm kokas. Jag hade fortfarande ingen kaffegrädde utan gjorde som med Margaretatårtan och blandade vispgrädde och mjölk. Min chokladkräm blev lite klumpig för att jag blandade i för mycket vätska tillsammans med mjölet. Det står tydligt och klart i receptet att man först blandar lite grädde tillsammans med mjölet innan resten av grädden hälls i, men jag verkade inte ha förstått innebörden i vad jag läste. (jag skyller på att jag bakade två tårtor samtidigt). Jag fick i alla fall vispa och vispa rejält för att bli av med klumparna i krämen. Jag lyckades inte helt men det var som tur var inget man märkte av när man åt tårtan.
När krämen svalnat bredde jag ut den på bottnarna som jag förflyttade försiktigt, nästan utan att bryta dem.

sprodchokladtarta6 sprodchokladtarta4
Nu till det sista momentet. En chokladsås skulle kokas och bredas ut över hela tårtan. Jag kokte ihop ingredienserna och det kändes lite som julstök när det bubblade i kastrullen. Jag skulle till och med göra kulprovet, vilket jag gjorde. Därefter skulle jag låta glasyren svalna något innan jag hällde den på tårtan. Det gjorde jag också. Allt var frid och fröjd…Men sen…
Jag lät glasyren vila någon minut och hällde den sen på tårtan. Omedelbart stelnade den och bildade en stor brun klump på toppen av tårtan. När jag försökte bre ut den så följde tårtbotten med och glasyren blev full av kaksmulor.
Jag fick ett stort bryt och skällde på tårtan och på receptet och slet loss den stora chokladklumpen från tårtan. Yngste sonen kom springandes med stora ögon och undrade vad som hände. Med hjälp av hans hejarop samlade jag ihop mig och började koka ny glasyr. Den första hade kokt alldeles för länge och blev konstig och sockrig i konsistensen. Slängd!

sprodchokladtarta3
Den nya såsen kom inte så långt som till ett kulprov. Jag tog av den från värmen när den kokt några minuter och hällde den direkt, utan att alls ha svalnat, på tårtan. Den flöt ut fint och var lätt att bre ut. Egentligen skulle det varit skållad halverad mandel på tårtan men jag hade fina socker-smileysar som jag garnerade med istället. Det kändes roligare och mer passande.
Tårtan fick stå i kylen ett tag och stelna tills vi packade med den som födelsedagsfika. Vi skulle ut på födelsedagsäventyr och bilen lastades överfull.  Två vuxna, tre pojkar (varav två nu är tonåringar med långa ben), två stora uppblåsta badringar/däck (som fyllde HELA bagageutrymmet) massa dricka, extra mat, badkläder, en enhjuling och två tårtor, mm. Det var trångt och roligt men mest av allt var jag bekymrad över att tårtorna skulle smälta i värmen. De var i och för sig väl inpackade i kylklampar men jag flyttade ändå bilen två gånger för att den hamnat i solen när vi spelade äventyrsgolf. Jag var nervös att de skulle bli förstörda innan födelsedagsfirarna fått smaka.
Efter två timmar golfspelande tog vi oss till Sövdesjön och fikade och badade. Vattnet var varmt och Smileystårtan god och spröd och kletig och mycket mäktig.

sprodchokladtarta 1

Här kommer receptet till er som inte har 1985 års upplaga av boken:

Spröd chokladtårta 8-10 bitar, prisbelönt 1984

200 grader, varmluft 175

50 g blockchoklad

200 g smör

3/4 socker

5 dl vetemjöl

Fyllning:

3/4 socker

1 1/2 dl kaffegrädde

2 msk vetemjöl

1 dl mjölk

3 äggulor

75 g blockchoklad

Garnering:

1 dl socker

1/2 dl vatten

1/2 msk smör

75 g blockchoklad

20 skållade, halverade mandlar

Markera 4 bottnar med ca 20 cm diameter på smort mjölat smörgås- eller bakplåtspapper. Lägg papperen på plåtar. Riv eller hacka blockchokladen. Smält den. Rör matfett och socker, tillsätt den smälta blockchokladen och mjölet. spara lite mjöl till utbakning. Låt degen vila kallt tills den blir fast. Dela degen i 4 bitar. kavla ut var och en till en rund kaka, ev direkt på papperet. Sporra eller skär så att kanten blir jämn. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt bottnarna kallna på papperen.

Blanda i en kastrull sockret, mjölet och en del av grädden och mjölken till fyllningen. Tillsätt resten av grädden och mjölken, gulorna och den rivna eller hackade chokladen. Låt detta sjuda upp under vispning eller kraftig omrörning med trägaffel tills krämen tjocknat. Rör smeten kall. fördela den mellan bottnarna.

Blanda i en kastrull socker , vatten, smör och hackade eller riven blockchoklad till garneringen. Låt detta koka under omrörning då och då tills ett prov i kallt vatten kan formas till en kula eller klump. Låt glasyren svalna något. Häll den över tårtan eller bred ut den med en tunn kniv eller pannkaksspade. Garnera runt kanten med de halverade mandlarna.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*