Tusenårskakor och en lektion i skelettets delar

Plugga. Jag måste plugga. Det är anatomi på schemat och det är mycket som måste matas in i hjärnan. Skolarbetet hänger över mig hela tiden och jag känner mig trött. Så för att göra pluggandet lite lättare beslutade jag mig för att baka till mig skelettkunskapen.

Jag började med att rita upp ett skelett på ett stort papper och skriva namnen på benen, på svenska och på latin. Därefter började jag blanda till degen till Tusen år.

Degen innehåller mycket smör gör att kakorna möjligtvis skulle smälta ut i värmen och förlora formen. Men den innehåller också ägg som stelnar och håller den på plats. Jag tog en chansning och hoppades på att Tusenårsdegen skulle fungera.
Namnet på kakorna hade en stor del i att jag valde just dem. Det skulle bli ett skelett av det hela, och för ett skelett är ju tusen år ingenting. Efter en snabb googling läste jag att:

”Den äldsta människan har hittats i Etiopien. Skelettet som är en blandning mellan människa och en schimpans är 4.4 miljoner år. Resterna som hittats är en skalle, bäcken, händer, fötter och ben skriver tidskriften Science (Aftonbladet 2 okt 2009).

4,4 miljoner år! Tusenårskaka fick det bli.

Jag blandade snabbt ihop ingredienserna med hjälp av min elvisp. Smöret skulle först röras mjukt och därefter skulle socker och ägg röras i. Till sist blandade jag i mjölet och knådade till en mjuk och lättformad deg. Mm, det smakade gott.

  

Efter att ha täckt mitt uppritade skelett med bakplåtspapper, för att skydda både deg och teckning, så började jag forma benen samtidigt som jag övade mig på deras namn.

 • Skalle – kranium
 • Halskotor – vertebra cervikalis
 • Nyckelben – clavikula
 • Skulderblad – skapula
 • Ryggrad – narum
 • Armbågsben – ulna
 • Knäskål – patella

…med flera, med mera och så vidare…

Jag fick fuska lite och hoppa över några delar. Alla revben och kotor i ryggraden fick inte plats. Det räcker att jag vet hur många de är.
Jag hade roligt när jag bakade. Det var länge sedan jag gjorde något kul av kakorna jag bakar och jag ser redan fram emot att baka mer om kroppen. Funderar nu över hur jag kan ta mig an blodomloppet.

När hela skelettet var färdigt var det dags att garnera det med pärlsocker och hackad mandel. Mandeln körde jag lite snabbt i mixern. För att få det att fästa penslade jag alla delarna med äggula.

     

Delarna var olika tjocka och behövde olika gräddningstid så jag fördelade dem på tre plåtar. De tjockaste var i ugnen drygt tio minuter och de minsta i sju. Jag råkade få frakturer (benbrott) på två av de största benen, vilket var lite tråkigt. Efter lite pusslande fick jag lagt ut hela skelettet igen. Alla delarna packades sedan försiktigt ner i en burk. Skelettet blev sen fika till mina klasskamrater. Detta är riktigt goda kakor, lite hårda men ändå smöriga.

 

Tusen år ca 80 st.

 • 300 g smör
 • 2 ½ dl socker
 • 1 ägg
 • 7 dl (420 g) vetemjöl

Garnering:

 • 1 äggula
 • 4 msk pärlsocker
 • 10 mandlar

Rör matfettet smidigt, tillsätt sockret och ägget och rör smeten poräs och luftig. Tillsätt mjölet och arbeta degen slät. Forma runda kakor och lägg dem på en plåt. Tryck till kakorna helt lätt, pensla dem med äggulan och stör på pärlsockret blandat med de hackade mandlarna. Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 minuter.

Comments

 • Som sagt bara fantasin stoppar en konstnär. Tur att du har smör som fett i dina läckerheter!

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*