Syltkakemänniskor till sockersöt tjej

Jag har bakat en folkmassa som present till en tjej som jag vet älskar godsaker. Syltkakor brukar ju vara gott och jag tänkte att om jag pimpar dem med godis och strössel så blir de extra gottiga. 

Detta är ett glutenfritt recept och jag fick välja mellan potatismjöl och maizenamjöl. Jag valde det senare för jag kan ibland tycka att potatismjöl ger en skum och pulvrig känsla.

Jag orkade inte koka egen sylt denna gången utan använde köpt hallonsylt som fick koka upp med syltsocker för att få en fastare konsistens. Sylten skulle ju inte få rinna runt och fördärva mina små karaktärer.

Karamellfärg, strössel och godis fyllde min diskbänk när jag satte igång. Jag skar bitar av godisstängerna och använde dem som ögon.  

 

Först gjorde jag en liten prov-Nisse för att se om degen skulle hålla formen och hur ögonen skulle bete sig i värmen. Nisse var fin fram till att ca halva gräddningstiden gått, sen bubblade ögonen över och han såg inte helt fräsch ut. Min ögonteknik behövde förbättras så jag provade att peta ut fyllningen ur stängerna, halvera det och stoppa tillbaka det i vissa av dem. Det fick inte bli så mycket att det skulle bubbla över igen. Efter att ögonen var på plats så formade jag munnarna och fyllde dem med sylt.  

Jag höll på ganska länge att fixa med ansiktena och jag tyckte att degen förändrades under tiden och blev mer och mer svårformad. Den ville in i ugnen. När kakorna väl var färdiggräddade och kalla så målade jag dit pupiller. De ögonen som hade godisfyllning var lätta att måla men att måla direkt på porös kaka var svårt. Det smulade och färgen ville inte fastna.

Kanske hade det varit bättre om jag använt potatismjöl i degen i alla fall. Maizenakakorna blev nämligen väldigt ömtåliga och jag fick vara mycket försiktig när jag transporterade dem, på cykel, till födelsedagstjejen. 

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*