Syltbrysselkakor, som gjorda för fest

När jag gjorde vanliga Brysselkex i februari så var de ändå ovanliga för att de blev spelmarker i vår spelhåla (se inlägget Lördagscasino) för korthajar under sportlovet.
Nu har jag bakat Syltbrysselkakor också, och de är jättegoda. Godare än spelmarkerna.
Det är samma deg i de båda sorterna men istället för att rulla degen i strösocker så rullar man den i hackad sötmandel och pärlsocker. Degen var lättarbetad och hade bra konsistens men jag fick rulla ganska hårt för att strösslet skulle fastna ordentligt. Ett tag kändes det som om jag hade mandel och pärlsocker överallt förutom på degen.

syltbryssel 1

Rullarna fick vila i kylen ett tag så att det sen var lätt att skära ut runda kakor av dem. Jag tryckte till varje kaka med fingret så att det bildades en så djup grop som möjligt. Groparna skulle sedan fyllas med sylt. Igår kväll skördade jag årets första rabarber i kolonin, men häromdagen när jag bakade syltbrysselkakorna var det fjolårets som kom till användning. Rabarberna kokades till sylt, eller till någon slags kräm och första plåtens kakor fick därmed rabarbersmak. Krämen som blev över åt jag efter bakningen med mjölk sittande i hängmattefåtöljen på balkongen.

syltbryssel2
Kakorna på plåt nummer två fylldes med hallonsylt. De sistnämnda kakorna blev tjusigare för att den röda färgen blev så fin. Rabarbersylten är lite brunorange men, som sagt var, kakorna smakar gott.
Jag gillar nog hallonkakorna bäst men sönerna röstade på rabarbervarianten.
Jag hade gärna sparat dessa kakorna till den stundande viktiga festen som vi håller om en månad. Jag har läst i de olika utgåvorna av boken att småkakor håller ett tag i en tätslutande burk och upp till tre månader i frysen. Vi får se hur det går. Med största sannolikhet är de uppätna långt innan dess eftersom att efter bara ett par dagar i en burk är kakorna lite mjuka och sylten har gjort dem fuktiga. Just denna sortens småkakor är kanske inte de bästa att spara på ändå.

syltbryssel

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*