Svårformade Vegabullar och pyttesmå släta köttbullebullar

Snart är det Kanelbullensdag och jag börjar bli sugen på kanelbullar. Jag kunde inte riktigt vänta så jag satte en bulldeg och bakade både Släta bullar och Vegabullar. Båda varianterna (och resten av kanelbullekapitlet i boken) har recepetet för Vetebullar som grund. Så denna bakdag så lyckades jag beta av tre recept på samma gång.

De släta bullarna var inte så svåra att få till. För att piffa till dem så rekommenderar receptet att man ska blanda i russin och det gjorde jag gärna. Det blev en fin prickig deg. Av den degbiten som jag avsett för de släta bullarna så skulle det bli 10 stycken. Det var ju löjligt! Så futtigt små. Jag pratar köttbullestorlek på bullarna. Recepten i boken brukar ju ge små kakor men detta var lite att ta i tycker jag. Bullarna blev söta och goda och russinen gjorde sitt. Baka dem gärna men gör dem lite större. Som pannbiffar åtminstone.

IMG_4568   IMG_4598

Det mesta av degen bakade jag ut till Vegabullar. Egentligen är det inte någon direkt skillnad mellan kanelbullar och Vegabullar. Det är formen som skiljer dem åt. Jag kavlade ut degen till en stor kvadrat och bredde på fyllningen som bestod av socker, smör och kanel. Degen rullades ihop och jag delade den i bitar. Nu kom Vegabulletricket. Istället för att lägga bullarna ner så skulle de stå på högkant och tryckas till, ganska hårt visade det sig, med baksidan på en matkniv. Jag tryckte och lirkade och drog lite i mina degklumpar innan de vecklade ut sig åt sidorna. De såg inte så Vegabulleaktiga ut och jag hoppades att det skulle lösa sig under jäsningen. Innan bullarna åkte in i ugnen så penslade jag dem med ägg och gav dem ytterligare ett tryck mitt på. De hade inte vecklat ut sig som jag ville så lite hjälp på traven ville jag ge dem.

IMG_4566   IMG_4567  

Gräddningen gjorde inte heller så mycket för utseendet på just utvecklingsfronten och jag behöver öva på att göra snygga Vegabullar. Smaken däremot var perfekt. Min första plåt med bullar blev lite väl mörka men den andra blev väldigt bra och bullarna var jättegoda. Jag har delat ut bullar både till släkt och vänner. Jag tycker att receptet även här beräknade lite väl många bullar för degmängden. De blev verkligen små. Jag tänker att om jag gjort större bullar så hade det funnits mer deg i varje bulle att jobba med och det hade varit lättare att få till den där Vegabullsformen.

Jag får prova igen.

IMG_4604

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*