Stinas kalaskakor och Marias badbollar

Det verkar kanske som om jag har slutat baka, men nej, så är inte fallet. Jag bakar på men har inte hunnit blogga på ett tag.Nu närmar det sig skolavslutning så jag tänkte baka lite på temat sommar. Ikväll efter jobbet har jag bakat Stinas kalaskakor som sen blev Marias badbollar. 

 
Först fick jag göra mandelmassa. Efter Napoleonhattarnas intåg i mitt bakliv så har jag slutat köpa mandelmassa.

Jag blandar istället noga ihop 100 gram mandelmjöl, 1 1/2 dl strösocker och 1 äggvita till en fast men kladdig smet som får stå och svälla ett tag och sen är det klart. Det blir en mandelmassa som fungerar jättebra. Jag råkade göra väldigt mycket mandelmassa denna gången så jag får leta upp flera recept som kräver den ingrediensen.  

 
Väl färdig med mandelmassan så rörde jag ihop smör och florsocker till en jämn kräm. Därefter blandade jag i vaniljsocker, mandelmassan och rivet citronskal. Sist hällde jag i mjölet. Det blev en väldigt kladdig deg som fick stå i kylen en stund och stelna innan jag kunde rulla ut den i två längder. När sen rullarna också vilat sig hårda i kylen så penslade jag dem med ägg och rullade dem i socker. Sextio små kakor skulle det bli och jag lyckades nog få ut ungefär så många. Tre fulla plåtar fylldes med små runda degbitar. Kakorna växte i ugnen och blev jättefina. Min tanke var att de skulle dekoreras till badbollar men jag visste ju inte hur kakorna skulle bli varken i storlek eller konsistens. 

 
När kakorna var klara och kalla och vår kvällsmat uppäten och undanplockad så blandade jag kristyr, av florsocker, äggvita och lite citronsaft, och målade badbollar med hjälp av grillpinnar. Det var som det brukar vara – pilligt men rogivande och kul! Det blev sent och jag blev trött. Kakorna är inte jättegoda. De är lite småtråkiga i smaken och det är en besvikelse för de ser goda ut. Originalen är dock godare och tyvärr också finare än de som blev målade till badbollar. Badbollarna ser lite ojämna och taffliga ut och smakar mest bara sött. Trots ett ganska mediokert resultat så har kvällen varit bra. Det var mysigt att sitta vid köksbordet och pyssla när yngste sonen satt mitt emot och löste korsord i KP och berättade historier. 

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*