Sonjas nötkakor med Bakodysséns egen stämpel

Sonjas nötkakor är bakade och jag tycker att de är väldigt snarlika Chokladcigarrerna faktiskt. Både receptmässigt och smakmässigt. Nu gör det ingenting för de är båda goda.

Om jag kan komma undan att plocka fram mandelkvarnen när det gäller sötmandel och ta mandelmjöl istället så går inte det när det gäller hasselnötter. Jag har sett att det finns färdigmalda nötter att köpa men det såg väldigt dyrt ut. Så jobbigt är det ju inte heller att mala lite nötter.

IMG_6059

Sagt och gjort, kvarnen monterades upp och nötterna maldes och blandades sedan med vetemjöl. Smör och socker skulle röras poröst så det fixade jag också och därefter hamnade alltsammans i skålen och blev till en deg. Degen var varken kladdig eller svårrullad och det gick lätt att forma till två längder som fick ligga till sig i kylskåpet en stund. Sonjas nötkakor ska skäras som pengar i ½ cm tjocka skivor och det började jag också göra. Sen kom jag på att jag ville prova någonting helt annat och skar istället ut långa bitar av rullarna och delade dem på mitten. På så vis fick jag avlånga kakor med en rundad form.

IMG_6090   IMG_6093

Jag hade strosat runt på stan tidigare på dagen och haft en sådan där lust att shoppa. När handle-suget infinner sig och jag inte är i behov av någonting så brukar jag styra kosan mot billighets-pryl-affären. Det finns mycket att titta på och jag har råd att handla eftersom att det mesta kostar under femtiolappen. Förut shoppade jag alltid pennor eller skissblock där när suget anföll mig, nu dras jag till deras lilla bakavdelning. Denna gång hittade jag en stämpel med bokstäver att klippa loss och montera på. Jag har nu en egen Bakodyssén-stämpel. Trallalalala. Den var jag naturligtvis tvungen att använda meddetsamma och Sonjas nötkakor förvandlades till Bakodyssékakor med text. Efter några provtryckningar med stämpeln så blev trycken fina och läsliga. Det gäller att trycka lagom hårt. Om bokstäverna blir för djupa blir det svårt att se vad det står och blir de för grunda försvinner texten under gräddningen.

IMG_6103   IMG_6123

 

Eftersom att jag aldrig har tempererat choklad (det står högt på min lära-mig-lista) så fungerade det inte att doppa bottnarna på bakodyssé-kakorna i choklad. Den skulle bara smälta och kladda om jag gjorde det. Tempererad choklad ska, om jag förstår det rätt, hålla konsistensen även i rumstemperatur. Sonjas nötkakor fick däremot, precis som de skulle få, choklad som fyllning mellan två kakor. Jag smälte blockchoklad i micron och droppade på chokladen. Det gick lätt och kakorna blev till fina och framförallt goda små munsbitar. Även kakorna med text men utan choklad blev goda men de fattades det där allra extra som choklad (alltid) ger.

IMG_6157

Comments

  • Snyggt och jag la en i framkant på kakfatet på jobbet så alla skulle se men Gunilla tyckte det skulle förtydligas och skrev en lapp också där det stod läs bloggen!

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*