Snoddas. Kärleksnamn, antik bandykille och klassisk kaka

Samtidigt som jag bakade Jitterbuggare i måndags så bakade jag även Snoddas. Jag är helt säker på att vi kallat dessa goda kakor för något helt annat hemma hos oss när jag växte upp. Birgittakakor?Snoddas känns fel på något sätt. Det är ett av de kärleksfulla smeknamn jag gett mina söner och det är namnet på en gammal sjungande bandyspelare om jag inte minns fel.

Nåväl, Snoddas bakade jag i måndags, som så många gånger förr. I kanten på receptet i min bok har jag någongång för länge sedan kommenterat att man bör dubbla mängden kakao (minst) i smeten och tydligt och klart har jag skrivit: Gör mer sås! Jag valde att ignorera mina egna uppmaningar och följde receptet till punkt och pricka. Mina numera vuxna smaklökar tycker att kakaomängden är väl balanserad och att såsen räckte alldeles precis lagom.

Snoddas är ju den där klassiska chokladkakan skuren i rutor med kaffesmakande chokladkräm och kokos som går hem i alla väder.(Hoppas jag. Jag har tänkt servera den på Valborg och nu säger min väder-app att det ska regna på torsdag). 

 

Det är hög tid att åka och storhandla till Bakodyssén igen för basingredienserna börjar ta slut i skafferiet och det försvårar mina val av recept väsentligt. Vaniljsockret tog jag tabberaset på när jag gjorde mördegen till Jitterbuggarna så till Snoddas fick jag prova vaniljen som jag fick i present från Mauritius för ett tag sedan. Kan man egentligen använda vaniljstång på det sättet som jag gjorde? Jag delade den på mitten, skrapade ur innehållet och blandade ner skrapet i smeten. Inga krusiduller. Jag vet inte om det gjorde någon smakskillnad men det kändes bra och på riktigt på något sätt.   

 

Sockerkakan blev förvånansvärt platt, jag trodde att kakan skulle bli högre. Men det är inget som stör det färdiga resultatet. Trettio fina och goda Snoddasrutor blev det.

Alla utom tre åkte direkt in i frysen för förvaring. Har jag väl lagt kakorna i frysen så är de ganska fredade från småätande. 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*