Skuren kräm och Mignonbakelser

I måndags började jag göra Mignonbakelser. Jag gjorde degen, kavlade och stansade ut kakorna. När jag gjorde degen som innehåller skållade och fint malda mandlar så funderade jag över mandelmjöl. Vad är det egentligen? Innehåller det bara pulver av mandel? Skulle jag kunnat använda det i min deg istället? Nu malde jag inte mandeln så jättefint för jag har ingen sådan där gammaldags kvarn som man vevar utan en helt sprillans ny stavmixer (som jag är mycket glad över) med massa tillbehör. Jag mixade inte så fint som till pulver. Men ändå, om jag skulle bytt ut mandel mot mandelmjöl hur skulle proportionerna vara? Hm, det är värt ett test senare. Kanske.

Jag har själv bara en hjärtform och den är jätteliten och till bakelserna behövde jag en mellanstor. Mamma lånade ut de finaste hjärtformarna jag någonsin sett. Min brorsdotter har gjort dem i slöjden en gång och de är så härliga. Tack för att jag fick använda dem.

hjärtan12

Idag gav jag mig i kast med att koka krämen som ska vara mellan kakorna. ”Sjud under omrörning tills krämen är tjock” står det i receptet. Det gjorde och jag gjorde det en sekund för länge! Krämen var fin och tjock och en millisekund senare så skar den sig och blev gul och klumpig. Jaha, då var det tur att jag hade mer grädde hemma för det var ju bara att göra en ny kräm. På bilden ser man både hur en kräm ska och INTE ska ser ut.

kräm1

När jag sen satte mig för att montera ihop bakelserna så slog det mig att de kanske blir mjuka av krämen och att de måste ätas samma dag som jag sätter ihop dem. Krämen är nu lagd i en burk i kylen för att vänta på bättre tider. Jag har dock gjort några bakelser färdiga med kräm, glasyr och en liten prick hemmagjord sylt.

mignon3

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*