Skitdag, brutalbak och >300 misslyckade Kumminskorpor

Regn och blåst och skitväder. Arg och ledsen och på dåligt humör. Det är inte min dag idag.

Ledig med massa tid att baka och boken innehåller endast söta puttinuttbakverk som kräver en skönsjungande kvittrande hemmafru på strålande humör. Kolla bara omslaget på boken. Röd-och vitrutig som en annan trädgårdsbordsduk på sommaren.

Det enda jag kan komma på att baka är en gräddtårta som jag sen kan släppa från min balkong som ligger tre våningar upp. 

Splatt! Kladd!! Stänk och äckel! 

Men vem ska städa? Vaktmästaren? Det lär ju inte göra hans dag. Nä, det blir ju bara att plocka upp kladdet själv eller be starkt att regnet tar i precis utanför mitt hus och sveper bort gräddtårtan med orkanstyrka.

Bläddrar igen. Finns det ingenting i boken som åtminstone lite på något sätt matchar mitt humör? 

Jag fattar inte. Vad ska jag göra? Brutalbaka? Vispa hårt och argt? Knäcka äggen aggressivt? Jävlas med jästen och hälla extra varm degvätska på den så att den dör? 

Det känns lätt sorgligt.

På sidan 42 finns prisbelönta skorpor. Torra och jättemånga. Jag menar jättemånga. 525 Kumminskorpor. Det är sjukt många. 

Ja, jag bakar dem och sen kan jag ju slänga dem om jag vill. För att jag kan. Så blir det. Res dig ur soffan sur-Fia och baka.

Nähä, det var inte bara att resa sig. Jag fick gå och handla också för jag hade inte tillräckligt med kummin hemma. Det jag hade skulle räckt till en halv sats men nu skulle jag baka alla 525 skorporna och jag hade bestämt mig för att göra det argt.

Jag hade 100 gram torrjäst hemma så den använde jag, blandade till en deg och lät den jäsa. Det jäste dåligt. Sen knåda och dela och rulla till 12 långa längder. Jäsa igen. Längderna jäste inte alls, de hade samma storlek efter 10 minuter i ugnen som de hade när jag stoppade in dem. Jag gjorde precis som boken säger att man ska göra med torrjäst, men fick dåligt resultat. 

Djup suck.

Låta svalna. Skära längderna som nu borde vara pösiga, men inte är det utan mest liknar grissini, och dela dem i pyttesmå bitar, höja värmen på ugnen, vakta noga när de rostas i några minuter för att få fin färg, sänka värmen på ugnen och torka dem, enligt receptet i en timme, på riktigt i tre.Herregud vilket evighetsarbete att baka skorpor. Orkade inte vara arg så länge.

Mest trött nu, för det blev inte bra. Misslyckat. Och av de förväntade 525 kumminskorporna blev det kanske 300 frimärkessmå musbitar.

Det verkar dock dumt att slänga skorporna. De smakar rätt gott. Jag ger dem till någon glad istället.Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*