Skärgårdskakor i mörkaste laget

Nu har jag bakat på rejält och ligger efter med inläggen. Jag har kakor på kö!
Samma dag som jag bakade Strösselkakan som senare blev Windsorkakan gav jag mig även i kast med Skärgårdskakor. Det är småkakor gjorda på en deg innehållande malda hasselnötter. Degen blandas samman och får sen vila ett tag i kylen innan den kavlas ut tunnt först med vanlig kavel och sen med kruskavel. Med ett mått, jag använde en glasburk, stansade jag ut 6 cm i diameter stora kakor. Jag borde ha lagt in degen i kylen igen för vid andra och tredje utkavlingen var det kladdigt och kruskavelns mönster blev inte så bra. Egentligen kunde jag struntat i kruskaveln för mönstret flöt ändå ut och syns väldigt lite på de färdiga kakorna. 

 

Tips i receptet var att kavla ut degen mellan antingen plastfolie eller bakplåtspapper. Jag tycker att det är jobbigt att kavla mellan plast så jag valde pappret och det gick jättelätt. Superbra, det ska jag försöka komma ihåg till en annan gång också.

 

Första plåten kakor blev fina men jag fick inte ut så många kakor av degen som receptet sa att det skulle bli. Kakorna till andra plåten kavlade jag därför lite tunnare. De var fina innan de hamnade i ugnen. Såklart gick det fortare att grädda färdigt dem och det tänkte jag inte på. Jodå, många tunna kakor blev det, men också väldigt brända. Tråkigt.

 

Yngste sonen stoppade en av de lyckade kakorna i munnen och utbrast först: Mmm! Sen ändrades hans min nästan meddetsamma när han tuggat lite. Nej, enligt honom smakade de inte så mycket och han har inte varit och nallat i den kakburken sedan dess. Jag däremot tycker att de är frasiga och jättegoda. När de var helt nya var de lite flottiga men nu några dagar senare är de bra. 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*