Skåneåsar till Skånepåg

Dagens bak var ett självklart val eftersom att jag bakade åt min bror som inte längre är bosatt i Skåneland.

Det blev Romeleåsar, Hallandsåsar, Söderåsar, Linderödsåsar och framförallt Knivsåsar (där det fantastiska Dalby stenbrott ju ligger).

skaneasar2

Skåneåsar är goda småkakor gjorda på mördeg, mandelmassa och toscasmet med hasselnötter i.
Jag gjorde egen mandelmassa av det sista mandelmjölet och blandade det med en liten bit köpt som jag hade i kylen. Det räckte precis. Det går åt väldigt mycket mandel här just nu.

Receptet på toscasmeten är lite klurigt att utläsa i boken. Hur mycket socker ska jag ta när det står 3/3 dl socker? Menar de en hel deciliter eller har det blivit fel och vilken siffra är då fel? Jag tänkte att det är så mycket socker i allting så det är nog 3/4 som gäller.
Det blev sött och gott men toscan rann ner på plåten vid sidan av åsarna så det var kanske för mycket ändå. Jag skar bort det och sparade det eftersom att det nästan är som hård knäck. Jag tänker att jag kan ha det som topping på någon kaka eller efterrätt någon dag.

skaneasar1

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*