Saftig Saffranskaka till traditionsenligt, men brokigt, Luciatåg

Lusselelle på er allihop!

Varje år sedan mina föräldrars första barnbarn föddes så har ett Luciatåg uppvaktat dem den 13 december. De första två åren var det bara Lucia med en tärna och en stjärngosse som lussade. Men efterhand som åren har gått har Luciatåget sakta men säkert blivit längre. Det är en rolig tradition vi har som känns viktig och som vi inte vill missa. Idag gick Luciatåget för 17:e gången. Lucia med sitt brokiga följe hade som vanligt inte hunnit träna och sjöng därför högt och glatt men inte vackert för ”mammapappa mormormorfar farmorfarfar svärmorsvärfar”.

IMG_7406

Innan vi bytte skepnad och förvandlade oss till Luciatåg så åt vi brunch tillsammans och jag bjöd på lussekatterna som jag bakade förra helgen och på Saffranskaka.

Saffranskakan bakade jag igår kväll. Det var som att baka en sockerkaka och det kändes redan från början att den tänkte bli extra saftig. Den ville inte heller riktigt bli färdiggräddad och jag var rädd att jag tagit för lite mjöl eller något eftersom att den fick stå 10 minuter extra innan den stelnade. Först smälte jag smör som skulle stå och svalna. Den var fortfarande ljummen när jag tog den för jag orkade inte vänta längre än det tog för mig att vispa ägg och socker pösigt och malda saffran i morteln tillsammans med lite strösocker.

IMG_7373   IMG_7379

Jag har fortfarande inga hela sockerbitar men det fungerade fint på detta viset med. För att få all saffran från morteln ner i smeten så hällde jag mjölken i morteln och rörde runt. Bakpulver och mjöl blandades i och smeten var vackert gul och väldigt rinnig. Jag kunde hälla ner smeten i formen och eftersom att min form med löstagbar kant ibland läcker så trodde jag att ugnen skulle fyllas av bränd saffranssmet. Så blev inte fallet och det var ju tur för att fast att jag tänkte att det nog skulle läcka så lade jag ingenting under för att fånga upp det eventuella läckaget. Däremot så fick jag täcka över kakan efter 45 minuter för att skydda den från att bli bränd ovanpå. När jag stack ner en kniv i kakan efter full tid så gick det vågor i formen och kakan var långt ifrån färdig.

IMG_7382

Efter extra minuter i ugnen och några provstickningar till så blev kakan godkänd och fick komma ut för att svalna ovanpå spisen.

IMG_7385

Mmm! Så god den är! Kan vi få receptet? Undrade delar av Luciatåget. Ja men, receptet finns ju i Sju sorters kakor och den finns i vart och vartannat hem. Att boken finns hos mina nära och kära det vet jag för att boken har varit en stående födelsedagspresent till ungdomarna i min närhet det senaste året.

Saffranskakan är mycket god och otroligt saftig. Det är många timmar kvar av Luciadagen än så ni hinner baka den till kvällskaffet.

IMG_7408

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*