Russinplättar som gärna får stanna på sextiotalet

Onsdag kväll. Äldste sonen och särbon satt på golvet i tonårsrummet och dissekerade en dator som slutat fungera. Den yngre sonen övade teaterrepliker med en kompis över Skype och själv försökte jag plugga. Bokstäverna i boken hoppade runt över sidorna och jag kunde inte koncentrera mig. För att skingra tankarna och ruska bort tröttheten ur kroppen plockade jag fram den orangea receptboken och bläddrade bland lösbladen. Ganska snabbt fastnade jag för Russinplättar. Det såg ut som om jag ganska enkelt och snabbt skulle kunna röra ihop dessa kakor.

img_3352

Jag började med att väga upp 100 gram russin, lägga dem i ett glas och hälla 3 matskedar konjak över dem. Det står i receptet att russinen ska stå och dra i konjaken i 10 minuter men mina russin var lite hårda och torra så jag lät dem stå längre än så.

img_3339   img_3344

Smör och socker ”rörde” jag poröst med hjälp av elvispen och sedan tillsatte jag äggen ett i sänder innan det var dags att hälla i mjölet och russinen. All konjak hade inte sugits in i frukten och jag funderade på om ifall smeten skulle bli för kladdig om jag hällde i spriten också, eller om jag skulle hälla bort den. När jag har bakat med punsch så har kakorna nästan alltid smakat för lite trots att jag tagit i extra av smaktillsatsen så nu beslutade jag mig för att all konjak skulle i. Smeten blev bra och inte för lös så jag gissar att det var rätt beslut.

img_3348

Det finns inget foto i boken på hur kakorna ser ut så jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Eftersom att de heter plättar så gissade jag att de skulle flyta ut ordentligt i ugnen och tog det säkra före det osäkra och klickade ut dem glest på två plåtar. Jag föreställde mig att jag sedan skulle plocka ut plåtar fulla med glansiga flarn-liknande kakor, lite bruna och lätt krispiga.

Så blev det inte.

Efter 7 minuter i 175 graders värme, vilket är det som receptet rekommenderar, var kakorna inte färdiga. Bleka, fluffiga och blöta såg de ut när jag kikade in genom ugnsfönstret. Kakorna fick stå kvar 4 minuter till innan jag plockade ut dem. Då hade de börjat få färg undertill men inte ovanpå och jag var lite lätt besviken och konfunderad över dem. Detta är ingen vanlig småkaka.

img_3354

Efter att ha låtit dem svalna på ett galler var det dags att smaka på dem. Yngste sonen som i princip alltid är sugen på något sött, tuggade och svalde och sa att de var ok. Vi andra tre testade kakorna lite mer grundligt. Vi bröt kakorna och konstaterade att de är mjuka, i konsistensen är de som små mandelkubbar, och att de inte smakar så mycket. De är inte speciellt söta, konjaken tar inte över och om man inte gillar russin i kakan så är de absolut inte att rekommendera. Äldste sonen gick från att tycka att de var okej till att sedan hålla med särbon att dessa nog är bland de minst goda kakorna jag har bakat. Inte äckliga, som Smörkransarna, men verkligen inte goda. Jag höll med smakpanelen men försökte ändå vara lite positiv och tänkte att dessa är nog goda att äta till en varm kopp te.

img_3349

Idag har jag smakat på en russinplätt igen för att ge dem en chans till.

De är värre idag! De smakar mycket russin och konjaken är tydlig men de är inte roliga alls, mjuka och nästan lite blöta i konsistensen. Jag förstår verkligen att dessa är bortplockade ur Sju sorters kakor sedan många år. Jag vill inte ha dem till te och inte till något annat heller. Jag vet inte hur man förvarar kakor som varken är mjuka eller hårda. De kan inte ligga framme för då torkar de men de kan inte heller ligga i en burk eller i en plastpåse för då blir de fuktiga. Jag hade samma problem när jag bakade Bonnakringlor, vilka inte heller var något att hänga i julgranen. Eller det var kanske det de var för äta dem ville vi inte göra.

Puh. Ska verkligen baka mig igenom denna boken också. Detta receptet fick mig inte att bli så sugen på sextiotalets fikavanor. Men om ni trots min stora sågning av kakorna ändå blir sugna på lite russinplättar så kommer receptet här.

Russinplättar

30 stycken

  • 100 g russin
  • 3 msk konjak
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Hacka russinen grovt, låt dem ligga i konjaken i 10 minuter. Rör smör och socker smidigt, tillsätt äggen och rör smeten porös. Tillsätt mjölet och russinen. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda kakorna i 175 grader i 7-10 minuter.

Comments