Smörkransar, kakor utan socker men med smak av salt. URK!

Jag har bakat de äckligaste kakorna någonsin. Jösses hur kunde det bli så fel när jag följde receptet så noga? Att kakorna skulle bli mindre goda kan man ju utläsa av receptet. Kakor utan socker. Hallå!?

Det är alltså Smörkringlor jag pratar om. Mycket smör skulle hackas ihop med sådär mycket mjöl direkt på bakbordet. Det fick INTE knådas. Jag hackade ihop det i skålen med en kniv och tillsatte sedan två matskedar vatten och fick till en kladdig deg. That´s it. Kan det bli gott? Nej, såklart inte.

smorkransar7

Degen skulle ligga och vila i kylen en timme eller så och jag plattade ut den och lät den vila. När jag sedan kavlade ut den till ca ½ cm tjocklek fick jag använda mig av mycket mjöl både på bordet och på kaveln för degen var kladdig av allt smör. Mer än en gång fick jag börja om för att kakorna fastnade i bordet. Ta ut kakorna med kransmått står det i boken. Jag äger inget kransmått så jag fick improvisera och använde ett vinglas och en kork från en petflaska. Det gick också bra även om det var lite omständigare än att bara använda ett färdigt mått.

smorkransar6   smorkransar5

smorkransar4

 

När kakorna väl var på plåten så skulle de först penslas med uppvispat ägg och sedan gräddas i  ca 6 minuter. Efter någon minut hörde jag hur det lät från ugnen och jag tittade till kakorna. Det sprakade och fräste och jag var tvungen att öppna ugnsluckan och filma kakorna där inne. Kameran blev immig men ljudet hörs tydligt. Märkliga kakor.

Jag lägger filmklippet här och så får vi se om det går att titta på. Jag vill så gärna visa hur kakorna lät.

  IMG_5327

Jag tog ut kakorna och lät dem svalna. De ser ut som de ska, kanske är de lite för ljusa och kunde ha fått en minut till i ugnen, och de är ganska fina. Men de smakar SKIT. Eller de smakar salt. Det står bara smör i receptet, inte specifikt osaltat smör. När det inte är socker i kakorna så smakar de istället av saltet i smöret. Varför i hela världen ska man baka kakor utan socker? Var kommer detta märkliga recept ifrån? När är det tänkt att man ska äta dem och vad ska man ha till? Sill? Gräddfil? Jag fattar ingenting.

Om man ändå skulle doppat dem i socker när de kom ut ur ugnen eller garnerat dem med glasyr. Vad som helst skulle varit bättre än naturella.

Är det någon som vet något om dessa smörkringlor och som kan ge lite klarhet i deras ursprung och mening så hojta till. Jag vill gärna veta.

smorkransar1

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*