Russinfyllda Korintkakor och steviasocker

Det borde finnas storpack av vissa bakningsingredienser. Nu till jul till exempel så behöver jag massor med korinter men hittar bara påsar med futtiga 75 eller 100 gram i. Jag skulle behövt köpa ett kilo! Jag har googlat och läst på att det går bra att ta russin istället men det är ju inte riktigt samma sak. Idag hade jag inga korinter hemma för att jag hittade inga alls i affären när jag handlade häromdagen så det fick bli russin i korintkakorna. Det blir ju helt tokigt och fel men jag ville baka dessa kakorna idag så nu blev det så. Russin är mjukare och mycket större än korinter och jag hackade mina russin så att det inte skulle bli allt för stora klumpar i degen.

IMG_6955   IMG_6956   IMG_6961

Jag rörde smör och steviasocker tills det blev mjukt och blandade sedan ner russinen och mjöl. Det blev snabbt till en kladdfri deg som var lätt att dela upp och rulla till små bollar. Varje boll fick ett lätt tryck av en gaffel så att de plattades till lite och fick ett randigt mönster på ovansidan. Kakorna skulle gräddas i 10 minuter men jag vågade inte sätta klockan på så länge utan tittade till kakorna efter halva tiden. Det står i receptet att man ska använda fruktsocker och fruktsocker blir brunt fortare än vanligt socker och att kakorna därför kan bli klara innan utsatt tid. Mina kakor fick stå i ugnen full tid men så hade de ju inte heller fruktsocker i sig utan som sagt, steviasocker.

Korintkakorna ska alltså vara sockerfria och innehålla fruktsocker. Till skillnad från korinter som bara finns paketerat i minipåsar så har jag bara hittat fruktsocker i megapaket och det hade jag inte lust att köpa. Jag hade steviasocker hemma sedan tidigare så då fick det bli det istället.

Korintkakorna höll formen fint och flöt inte ut. Jag smakade en nybakad kaka som precis hunnit svalna och den var spröd med en tydlig och god russinsmak och föll mjukt sönder i munnen. Gott.

Jag har googlat och Dansukker berättar såhär om sitt Steviasocker:

SteviaSocker är utvunnet från steviaväxten, som härstammar från Sydamerika, och vår svenska sockerbeta. Kombinationen ger dig steviolglycosidernas kalorifria sötma samtidigt som du får sockrets fylliga smak. SteviaSocker är för konsumenter som vill minska på socker men också utnyttja sockrets goda egenskaper, till exempel att det bidrar till god smak och konsistens. En sked SteviaSocker motsvarar en sked vanligt socker, men innehåller endast hälften av kalorierna.

Dr Oetker säger detta om Korinter:

Korinter är små kärnfria, torkade druvor som främst förknippas med julbaket.  Korinter används till matbröd, småkakor och mjuka kakor, både som fyllning och dekoration. En påse Dr. Oetker Korinter innehåller 75 gram.

Visste ni…

att russin egentligen inte är russin utan så kallade sultaner?
att sultaner är torkade kärnfria druvor som det tog 500 år att odla fram?
att namnet Sultan uppstod för att hedra den som härskade när den första skörden av kärnfria druvor var bärgad?
att äkta korinter kommer från en exklusiv Sultandruvsort, utvecklad i Staden Korinth i Grekland.
att äkta korinter är mycket små och jämna i storleken, perfekta att baka med.
att korinter till ögon är ett måste för riktiga pepparkakegubbar!

IMG_6979

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*