Pepparkakshus

När vi ändå var i farten och bakade pepparkaksgranarna, som jag tidigare berättat om, så bakade sonen och jag även ett pepparkakshus. Mall till ett fint hus fick vi på Kulturen av Hembakningsrådet (hämta deras mall här) och det klippte sonen snabbt ut.

img_3748   img_3751

Vi beslutade oss för att kavla ut degen direkt på bakplåtspappret för att slippa flytta på de utskurna bitarna. Vi ville inte riskera att de skulle tappa formen. Pepparkakshusdeg kan gott kavlas lite tjockare än vanliga pepparkakor och vi fick tipset att låta de färdiggräddade delarna vila en dag eller två innan man sätter ihop dem. Då har de torkat och säckar inte ihop så lätt. Vi torkade våra i köket, bredvid spisen. Det var inte så smart när vi sedan kokte potatis som ångade över delarna och gjorde dem mjuka igen.

Tips! Låt bitarna torka långt från kokande potatis.

img_3850   img_3852

Det gick att bygga ihop vårt hus ändå men den ena väggen var lite väl mjuk och är numera böjd. Istället för att smälta socker, som vi brukar, gjorde vi på hembakningsrådets inrådan en sockerlösning istället när det var dags att sammanfoga bitarna. Jag är inte helt säker på att jag tycker att det var så mycket lättare men det blir snyggare eftersom att fogarna blir genomskinliga. Glykossirap, socker och vatten kokas till 150 grader. Om man som jag, inte har någon termometer får man göra kulprovet och droppa lite av lösningen i ett glas med kallt vatten för att se om den håller ihop. Tillsammans kämpade vi, sonen och jag, med att sätta ihop huset. Det gick bra, och vi brände oss faktiskt inte denna gång. Fogningen svalnade snabbt och ett hus växte snabbt fram. Med hjälp av kristyr (kristyr-recept finns här) och chokladprickar dekorerade vi sedan huset som även detta fick ta plats på byrån i hallen.

img_3866   img_3864

I går kväll firade vi för-jul här hemma innan familjen splittras och beger sig iväg på olika håll. Trots att det bara var den 22 december fick vi till julaftonskänsla med julmusik, glögg, knäck och julklappar. Vi tittade på original-Disney från 1958 och hela Tomtens julverkstad gjorde succé. Vi hoppade dock över gröten och knaprade på pepparkakshus, pepparkaksgranar och framförallt på chokladhuset.

Jag önskar alla en riktigt God Jul!

img_4036

Recept på pepparkaksdeg hittar ni här.

Sockerlag för ihopsättning:
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl glykossirap
1/2 dl vatten
Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt koka på hög värme till 150 grader. Gör ett karamellprov, droppa sockerlag i kallt vatten.
Sockerlagen är klar när den är spröd och kan brytas lätt. Ta från värmen men håll den varm.

Comments