Dekorativa pepparkaks-julgranar

Yngste sonen och jag har bakat pepparkaksgranar. Recept på pepparkaksdeg fick vi när vi var på Kulturen i Lund och lyssnade på Hembakningsrådet. Läs här om tipsen vi lärde oss då.

Det är förvånansvärt enkelt att blanda till en egen pepparkaksdeg och det doftar gott av kryddorna. Först kokade jag upp sirap, socker och vatten i en kastrull. I en skål bredvid blandade jag kryddorna och tärnade smöret och över detta hällde jag sedan den uppkokta sockerlösningen och rörde runt tills smöret smält. Doften som spred sig i köket när den varma vätskan nuddade kryddorna var fantastisk. Jag blundade och sniffade och andades in ångorna en lång stund. Julen började göra sitt intåg.

img_3704   img_3708   img_3710   img_3711

Emulsionen fick sedan stå och svalna till rumstemperatur innan det var dags att blanda ner mjöl och bikarbonat. Det blir till en ganska lös deg som man sedan ska täcka med plast, eller lägga i en plastpåse och låta vila i kylskåpet i ett par dygn innan det är dags att baka ut kakorna.

img_3744

Efter två dagars väntan var jag och yngste sonen redo att baka pepparkakor. Vi hällde ut alla formar vi har på köksbordet och började kavla. Vilken bra deg det blev! Den var lättkavlad och fastnade inte. Det blev inte bakat så många vanliga pepparkakor denna gång. Vi stansade och skar däremot ut många stjärnor i fyra olika storlekar, planen var att göra julgranar av dem. Först försökte vi hitta på och skära ut stjärnor på måfå men det var svårt. Sonen ritade upp och klippte till en mall istället. Det gick lättare.

tips!

Något att tänka på när man gör eller skriver ut pappersmallar är att använda tjockare papper eller bakplåtspapper. Vanligt skrivpapper fastnar på kakorna och blir snabbt dåligt.

Pepparkakor blir snabbt färdiga och tänk på att samla kakor som har samma storlek och tjocklek på en och samma plåt.

Vakta pepparkakorna noga i ugnen så att kakorna inte bränns. Ja man måste vakta pepparkaksdegen noga under utbakningen också, i alla fall hemma hos oss (det kan ju hända att den äts upp innan det blir några kakor annars).

img_3756

När alla våra stjärnor var gräddade och hade svalnat var det dags att blanda till en snygg grön kristyr att spritsa längs kanten på nästan allihop. Några små stjärnor skulle sparas för att bli just stjärnor i vårt bygge. Nu fick jag problem. Hur mycket färg jag än hällde i så var kristyren fortfarande ljus och tråkig. Jag blev arg och frustrerad och sonen fick stoppa mig från att slänga alltihop. Efter att nästan hela flaskan med färg var ner-blandad hade jag en mycket lös kristyr att spritsa med. Någon önskvärd grön färg hade jag inte fått till men den fick duga. Det tog lång tid för den att stelna och den smakar inte gott. Jag vill tillägga att färgen inte var gammal utan den saknar pigment.

Tips igen!

Försäkra om er att ni köper bra hushållsfärg!

img_3768   img_3779

Nåväl, efter lång väntan var det dags att bygga torn med stjärnorna. Jag hade fyra olika storlekar som jag lade ovanpå varandra så att det tillslut blev till granar. Jag fäste pepparkakorna med en nyblandad vit och välfungerande kristyr (kristyrrecept hittar du här). För att pepparkakorna skulle gå från vanliga granar som står i skogen till julgranar fäste jag små guldfärgade sockerkulor här och var och satte fast en dekorerad stjärna på toppen.

Jag blev nöjd. Granarna blev jättefina och ser dekorativa ut. När jag sedan snöat lite florsocker över dem fick de flytta ut på hallbyrån tillsammans med chokladhuset.

img_3782   img_3783

Pepparkakor

Ca 100 st

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 125 g smör, kallt
  • 1 msk kanel
  • ½ msk kardemumma, malen
  • ½ msk nejlikor, malda
  • ½ msk bikarbonat
  • 7 ½ dl vetemjöl + lite mjöl till kavlingen

Kristyr:

  • 2 dl florsocker
  • ½ äggvita
  • 1 krm ättika eller pressad citron
  • Karamellfärg, ev.

Häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och lyft bort kastrullen från värmen.

Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret har smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

Blanda bikarbonat med mjöl och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen.

Täck över degen i sin bunke eller lägg den i en plastpåse. Låt degen vila 1-2 dygn i kylskåp innan den bakas ut.

Sätt ugnen på 200 grader. Mjöla lätt på bakbordet och kavla ut en liten bit deg i taget.

Ta ut pepparkaksfigurer med formar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda kakorna i 4-6 minuter.

Passa noga – pepparkakor bränns lätt.

img_3811