Mormors spritskransar och ett jublande sambatåg

Lycka!
Jag har bakat Mormors spritskransar och det gick lätt som en plätt. Någon som minns spritsbrytet jag fick när jag bakade Lekebergskransarna? Inte heller denna småkaksdeg hade gått att trycka ut genom en vanlig påssprits, men numera är jag ju stolt innehavare av en gammaldags vevsprits.
Halleluja! Och en liten dans med piruetter på det!

mormor6
Efter att ha rört smöret mjukt, siktat i florsocker, hällt i vete- och mandelmjöl, delat ett ägg och blandat i gulan så hade jag en mjuk deg att stoppa i spritsröret.

mormor5   mormor3
Jag valde stjärnmönstret och skruvade på bakstycket och började veva. Det var inget motstånd alls och gick nästan för lätt. Skrattande vevade jag ut långa deglängder på en plåt. Yngste sonen fick komma och fotografera och sen dansade jag in i äldste sonens rum där han förvånat tittade upp från datorskärmen på sin mamma som vevade ut deg åt honom på skrivbordet. Nu brukar jag förvisso rusa in på hans rum och bjuda upp till dans (gärna med hans lillebror bakom mig i en sambainspirerad tvåmanna-långdans) så just att jag stormade in blev han nog inte så förvånad över. Det var nog mest mitt hysteriska leende och mina fnittriga utrop som förbryllade.
Tänk så fantastiskt glad man kan bli över en lyckad spritsning!

mormor4

När jag lugnat ner mig lite delade jag mina längder i bitar och formade dem till cirklar. Jag har helt tydligt inte full koll på 8 cm, vilket är så långa bitar som jag enligt receptet skulle dela längderna i. Hälften av cirklarna blev lite väl små men hälften såg fina ut.
Detsamma var det efter att jag gräddat dem. Hälften blev väldigt fina och de som var för små hade flutit ihop och är numera kakor utan hål i mitten, men det spelar inte så stor roll för Mormors spritskransar är förvånansvärt lika mandelmusslor i smaken. Mums.

mormor2

Kom ihåg:
Ha rätt material. När det står i ett recept att man ska spritsa småkakor så är det INTE en påssprits som ska användas. Jag är förvånad att det inte står något om detta i den nya utgåvan av Sju sorters kakor. Jag kan väl inte vara den ende som har svettats och tryckt sig blå på en förstoppad sprits?

mormor1

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*