Minnies mandelkaka – skämskudde för Maria

Minnies mandelkaka är ett sorgligt kapitel. Det är inget fel på receptet. Inget fel på kakan. Problemet är att jag bakade den, fotograferade den, åt upp den och glömde bort den. Jag hittar inte någon anteckning från när jag bakade den. I vanliga fall skriver jag ner händelseförloppet på små lappar under tiden som jag bakar så att jag ska komma ihåg vad det är som händer. Men icke. Ingen liten lapp om denna kaka finns att uppbringa.

IMG_8678

Det jag minns, och kan utläsa av numreringen i boken, är att jag bakade kakan direkt i samband med att jag bakade den fantastiskt goda Mandelkaka med citron. Jag minns också att jag tänkte att jag skulle jämföra de två eftersom att recepten är relativt lika men innehåller olika citrusfrukter. Den ena citron och den andra apelsin. Citronsmaken var väldigt tydlig i Mandelkakan med citron och jag kan tyvärr inte säga om apelsinsmaken var framträdande hos Minnie.

IMG_6025

Vad jag kan göra är att berätta om Minnies mandelkaka och återkomma med en recension när jag i nästa vecka sätter denna som första baket i Bakodysséns andra år. Jag måste ju veta om den var god eller inte. Jag tror dock att vi tyckte att den var god, eftersom att den inte längre finns kvar. Foton från kvällen då den bakades visar att vi skurit upp och ätit av kakan samma kväll som den bakades  och jag kan se förloppet framför mig. Vi hade en period där i november när cyklarna gick sönder på löpande band. Var det inte punktering så var det trasiga växlar eller lyktor som slutat fungera. Det var cykelreparationsverkstad i hallen var och varannan vecka. Just denna dagen hade pappa ryckt ut och agerade cykelreparatör och höll punkteringsskola för sönerna och jag bakade och passade på att insupa reparationskunskaper samtidigt. Med största sannolikhet fick pappa en bit av kakan med sig hem.

IMG_6033   IMG_6034   IMG_6035

Minnies mandelkaka är i alla fall en mjuk kaka där man börjar med att smälta smöret och låter det svalna. Därefter rör man socker och äggulor till en porös smet som blandas med det kalla smöret och grädde. Mandel, eller nötter (jag valde mandel), mals och blandas med ströbröd och rivet apelsinskal och tillsätts i smeten. Tillsist vispar man vitorna till hårt skum och vänder ner dem i smeten. Det står alltid att detta moment ska göras försiktigt. Jag försöker alltid vara försiktig när jag gör det men varje gång undrar jag vad som egentligen menas med försiktig. Det är ju inte bara att vända några gånger och så är vitan blandad med smeten. Om jag vänder för lite och allt för försiktigt med slickepotten så får jag äggviteklumpar i smeten och det vill jag inte ha. Om jag vänder ihop det för mycket så tappar jag fluffigheten som jag vispat upp. Jag borde nog samla alla mina frågor och prata med ett proffs.

Kakan ska i alla fall när den är färdigblandad gräddas i ca en timme i nedre delen av ugnen. Jag minns den färdiga kakan eftersom att jag kommer ihåg att jag siktade florsocker över den och tänkte att den såg ut som på bilden i boken. Min kaka var dock mycket mindre för att jag bakade den i min mindre form med bara ett halvt recept.

Som sagt jag återkommer med Minnies mandelkaka inom kort.

IMG_6045

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*