Mandelkaka med citron, en bortglömd goding

För länge sedan, jag vet faktiskt inte riktigt när, så bakade jag Mandelkaka med citron. Jag bakade den, fotograferade den och stoppade den i frysen. Sen glömde jag bort den och nu när jag räknade ihop vad och vilka recept jag skrivit om så upptäckte jag att jag helt missat denna.

Jag minns att jag inte hade lust att baka så stora kakor, då när jag bakade mandelkakan. Jag bakade under den perioden många mjuka kakor och det blir så väldigt mycket kaka av ett sockerkaksrecept och de är skrymmande eller kräver många munnar för att ta slut. Jag har gett bort och vi har ätit och till slut stod det oss upp i halsen med alla dessa mjuka kakor så vi smakade alltså inte ens på Mandelkakan när den var ny. Det visade sig vara ett smart drag.

Igår plockade jag nämligen fram den ur frysen och lät den tina under tiden som vi lagade kvällsmat. Innan jag bjöd sönerna på den lilla kakan pudrade jag den med florsocker och strösslade lite sockerprickar på den så att den blev fin. Tre personer i tre olika rum fikade var för sig. Jag framför min dator med bakodyssérapportering, äldste sonen framför sin dator som visade någon animéserie och den yngre sonen i soffan framför Super Mario. När vi flyttade från vår lilla tvåa till denna stora lägenhet för snart två år sedan så minns jag att det var precis detta jag var orolig för, att vi skulle dela upp oss i olika rum och sluta umgås. Jag hot-skojade med sönerna vid flytten och sa att vi inte skulle ha några innerdörrar så att vi inte skulle kunna låsa in oss var för sig. Vi har dörrar i vår stora lägenhet (till några rum) och visst sitter vi en del för oss själva, särskilt tonåringen, men vi umgås väldigt mycket i köket och samlas i soffan en hel del trots att lägenheten är stor. Nu kom sönerna rusande från sina utposteringar med tomma tallrikar och utropade: ”Den var jättegod mamma! Får vi ta mer? Snälla?” Såklart fick de det, kakan var liten och inget att spara på och det är roligt när vi alla tycker att någonting är gott. Det händer inte allt för ofta längre. Slurp, sa det, så var den slut.

Vad var det nu vi åt som var så gott då?

IMG_5606   IMG_5605   IMG_5608   IMG_5616

Jo, Mandelkaka med citron är en sockerkaka gjord på riven mandelmassa som blandas med smör till en porös smet. Äggen delas och gulorna blandas ner i smeten medan vitorna vispas till ett hårt skum. Mjöl, rivet citronskal och bakpulver blandas också i smeten och sist vänder man försiktigt ner äggvitorna. Det låter kanske inte så lyxigt men det var det var det. Lyxigt därför att detta var en mjuk kaka, med tydlig smak av citron, som var jättesaftig utan att vara smörig. Den klarar sig helt på egen hand, utan extra krusiduller. Jag kan tycka att sockerkakor ibland kan kännas lite torra och tråkiga men inte denna.

IMG_8596

Baka den.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*