Mammas mandelkaka, anti-torr med smak av sommar

Efter att ha bakat och utforskat bakpulver, bikarbonat och hjorthornssalt så hittade jag ett recept på en kaka som man kan tyckas måste innehålla jäsningsmedel men som inte gör det.
Mammas mandelkaka.
Äggen jag hade i kylskåpet var väldigt små så jag bestämde mig efter lite övervägande att ta ett extra när jag blandade till smeten.
Mina fyra små ägg vispades länge tillsammans med med sockret. Jag blev lite nervös för kakans skull, att den skulle bli platt utan bakpulver, så jag var noga med att vispa tills allt socker helt löst upp sig. Kanske spelar det roll. Det skulle vara intressant att göra flera smetar efter samma recept men med olika grad av vispning. Undrar hur skillnaden blir?

Mammas mandelkaka innehåller vanlig sötmandel men även 10-12 st bittermandlar. Jag fick nu provat min nya, men loppisgamla, gul-orangea mandelkvarn som jag fick för ett tag sedan. Den maler bra men funktionen med en spak och en sugpropp på undersidan, som ska göra att kvarnen sitter fast i bordet, fungerar inte. Så det var lite besvärligt att veva, hålla fast kvarnen och samtidigt se till att mandelmjölet hamnade där det skulle.

mammas mandelkaka 1
Alla torra ingredienser vändes försiktigt ner i min porösa äggsmet, som nu även innehöll smält smör, innan alltihop hälldes i en smord och bröad hålform. Denna gången kom jag ihåg att sätta en tesked i framkanten mellan form och galler i ugnen. Tur, för precis som Banankakan så jäste mandelkakan upp och reste sig över formens kanter. När äggklockan ringde var kakan fortfarande mycket kladdig så den fick stå tio minuter extra. Efter några minuter ute ur ugnen sjönk kakan ihop och jag befarade att jag ändå tagit ut den för tidigt. Men när jag sen stjälpte upp den så höll den formen fint och var hur färdiggräddad som helst.
mammas mandelkaka 2
Jag smakade en liten bit när kakan var ny. Väldigt saftig, ganska flottig men framförallt med en tydlig smak av bittermandel. Det är en jätte speciell smak. Används bittermandel i kakor numera? Jag gillar smaken!
Jag fick en känsla av att kakan är för fet och har en föråldrad smak som inte passar 2000-talet. Och känslan var befogad, mammas mandelkaka har gjort Valnötstårtan sällskap och finns inte med i utgåvan från 2005.
Men så smakade jag en ny bit dagen efter och då kändes kakan inte alls fet längre utan den hade på något sätt mognat och var helt enkelt bara saftig. Särbon fick komma med ett utlåtande:
”Jättegod kaka. Påminner rätt mycket om sockerkaka. Fruktigt typ, eller kanske mer korrekt att säga… vad heter det… anti-torr… typ.
Lagom söt, alltså lagom mängd socker. ”
Bra betyg från honom.
Barnen fick ta del av kakan någon dag senare när den varit i fryst. De orkade inte vänta på att den skulle tina upp helt och hållet och kakan åts därför kall och lite hård.
Mmm, gott! Det smakar sommar!
Så härligt. Mammas mandelkaka har vandrat upp bland favoriterna här hemma och platsar tydligen visst det 2015.

Men jag undrar, hur kunde den jäsa upp så mycket utan jäsningsmedel?

Bakning är förundransvärt och fullt av kemi.
mammas mandelkaka 5

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*