Långpannebröd i smörhavet

Jag kunde inte bara baka en tårta och ta med mig i söndags. Eller, rent bjudmässigt så hade den säkert varit nog men jag ligger efter och måste baka ikapp och då dög inte bara ett recept. Så på förmiddagen åkte hushållsmaskinen fram och jag satte snabbt en deg på jäsning innan jag tog en tur med sönerna till badet. Vi stannade längre vid trampolinerna än jag tänkt mig och fick därför sedan väldigt bråttom att baka ut och färdigställa mitt Långpannebröd. 
Bakplåtspappret var slut så jag fick smörja braspannan ordentligt innan jag tryckte ut degen i den. Under tiden som degen jäste ytterligare en gång och ugnen värmdes till 200 grader så hackade jag en handfull mandel fint.


Mandeln och pärlsocker strödde jag sedan över hela degen och hyvlade smör med en osthyvel. Ett tunt lager med smör skulle täcka kakan och jag hyvlade så försiktigt jag bara kunde,  men det gick ändå åt mer än de 100 gram som receptet sa att det skulle göra.

Braspannan stoppades in i mitten av ugnen och Långpannebrödet skulle gräddas i 15-20 minuter. Efter fem minuter hade det bildats djupa sjöar av smör på kakan. Degen var ju inte helt jämn och min ugn lutar så vissa delar av kakan dränktes och andra var helt torrlagda. Lite då och då fick jag öppna ugnsluckan och vicka på kakan så att smöret flöt runt över hela. Jag tänker såhär i efterhand att det kanske var dåligt för gräddningen att öppna luckan flera gånger, men jag hade inget val. Det var ju översvämning där inne. Efter 20 minuter hade det mesta av smöret sugits in i degen och kakan var färdig.


Kakan var fortfarande väldigt varm när jag skar upp den och lade den på en metallbricka och vi kastade oss iväg till vår fikaträff. Varm kaka på metallbricka är mindre smart. Innan vi nådde bilen var brickan nästan för varm att hålla i! Det var en stressig balansakt med hett kakfat och mjuk tårta i solen där ett tag.

Varken jag eller sönerna är i vanliga fall speciellt förtjusta i kakor gjorda på vetedeg utan fyllning men långpannebrödet kändes ändå helt okej. Speciellt på de ställen där det varit smörhav.

Min väninna berättade att hennes mamma brukar göra en sådan här kaka, men att hon ”pimpar” den med ett tunt lager med äpplen ovanpå också. Det låter som en toppen idé! Ska jag baka Långpannebröd igen någongång så får äppleskivor åka runt som små båtar på smörvågorna på kakan.

Comments

  • Tror det är den sortens kaka Åtvidabergsborna kallar Bodil- kaka eftersom jag tydligen gjorde den till B:s dop! Eller så var det en liknande? Å-borna får väl bekräfta eller dementeta.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*