Kalaskrans inför vårens kalas

Den stora köksmaskinen kom fram igår igen. Jag börjar bli van vid den nu och tycker att det är väldigt smidigt att göra deg numera. I och för sig förlorar jag ju det (ytterst) lilla träningspasset att göra degen för hand och det är lite jobbigt att härbergera åbäket. Jag har inget skåp till övers som det är nu så maskinen är hela tiden i vägen. Men när den används och gör vad den ska så är den en fröjd.

Jag satte igår en mumsig deg gjord på grädde smaksatt med kardemumma. Degen blev glansig och läcker, jäste som den skulle och konsistensen blev perfekt. Nöjt kavlade jag ut den på bakbordet och bredde på en smör och sockerblandning smaksatt med mer kardemumma.

Sen kom det roliga. Det var nämligen Kalaskrans jag höll på att baka och den skulle först rullas som när man gör kanelbullar. Sen skar jag ut breda bitar av rullen och ställde dem på högkant i en smord hålform med avtagbar kant. Där fick de sedan stå och jäsa och fyrtio minuter senare fyllde de ut formen helt och sattes in i ugnen. Någon minut senare kom jag på att jag glömt att pensla och pärlsockra kakan så den åkte snabbt ut ur ugnen igen, fick sin behandling och stoppades tillbaka. Receptet säger att kakan möjligen behöver flyttas högre upp i ugnen mot slutet men jag lät den stå kvar långt ner tiden ut. Jag tänkte att det nog hade att göra med färgen på ovansidan och min kaka blev brun och glansig ändå. Jag har inte smakat den ännu så det återstår ju att se om det var något annat förflyttningen i ugnen avsåg.

Kalaskransen fick stå och svalna i formen ett tag innan jag tog loss kanten och skar loss den från botten. Med hjälp av ett extra fat vände jag upp kakan för fotografering. Därefter vände jag tillbaka kakan och stoppade in den i formen igen. Våra gäster på siste aprilfirandet kommer att få en sockerchock av alla kakor som erbjuds.  

Håll tummarna för sol ikväll!