Hösthallonkaka som blodig hjärna på Halloween

Det är nog snart en månad sedan som jag sprang på en hjärnformad silikonform i en affär på stan. Den var jag ju naturligtvis tvungen att köpa och när jag kom hem provade jag den meddetsamma. Det var lite udda att baka en hjärna just då men att skriva om det idag på Halloween passar perfekt.

Jag har inte haft så bra erfarenheter med silikonformar tidigare. Formarna är ofta väldigt fina med avancerat mönster och mina kakor har fastnat och mönstret har blivit förstört. För att lyckas denna gång tog jag till två knep.

  1. Jag googlade och läste på om hur man ska göra för att lyckas med silikonformar.
  2. Jag hittade på ett eget recept som jag tänkte skulle hålla ihop bra och passa att baka i en silikonform. Tung, fet och kompakt.

Som sagt, en tung, saftig och kompakt kaka borde hålla ihop tänkte jag och började rota i skåpen efter ingredienser att baka med. Ur frysen plockade jag fram både hallon och mandelmassa och med detta som bas bakade jag min kaka.

Jag började med att riva mandelmassan och blandade sedan ihop det med rumsvarmt smör och ägg. Därefter blandade jag i de torra ingredienserna och fick till en en tjock, trög smet. De frysta hallonen vändes ner och sedan bredde jag ut smeten i formen.

  

Jag smorde inte formen eftersom att jag ville ta till vara på mönstret i den. Istället förlitade jag mig på experterna på nätet som sa att kakan släpper formen om man låter den svalna ordentligt, gärna i kylen någon timme, innan man stjälper upp den.

Kakan gräddades i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Den tog lång tid på sig att reagera på värmen och jag var säker på att det skulle bli misslyckat och dödbakat. Men plötsligt växte den till sig och hjärnformen visade sig vara i minsta laget. Den färdiga kakan fick först svalna i rumstemperatur en stund innan jag stoppade in den i kylskåpet någon timme.

       

Och ja visst fungerade tipsen på nätet! Helt utan problem släppte kakan från formen. Mitt problem är att min form har lite otydliga hjärnvindlingar vilket resulterade i ett otydligt mönster på kakan. Detta fick jag åtgärda genom att dekorera med lite hallonblod.

Fler kolonihallon plockades ut ur frysen. Jag värmde och sockrade hallonen innan jag passerade dem genom en sil. Det ser härligt ut och hallonsåsen smakade fantastiskt gott.

Hjärnan dekorerades med lite florsocker och mycket hallonsås.

Hösthallon-hjärn-kakan blev fantastiskt god. Som nybakad var den, som yngste sonen säger, magnifique! Och nästa dag var den fortfarande grymt god, kanske till och med ännu godare.För att försäkra mig om att det inte bara var en lyckoträff med mitt nypåhittade receptet så bakade jag kakan igen. Denna gång i en avlång form som var något större än silikon-hjärn-formen. Kakan blev lika god andra gången så här ger jag er nu receptet på min och sönernas nya favorit:
  

 

Hösthallonkaka

180 gram mandelmassa

150 gram rumsvarmt smör

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

75 gram (ca 1 ½ dl) frysta hallon

Gör så här:

Riv mandelmassan och blanda den med rumsvarmt smör och ägg. Använd gärna elvispen. Sikta sedan i mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda. Vänd till sist ner hallonen.  Smeten blir tjock och klumpig. Smörj en form som rymmer ca 1,5 l och bred ut smeten i denna.

Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i 30–40 min.  Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den. Om du gräddar kakan i silikonform så låt den stå i kylskåp ett tag så släpper den formen.

Servera med hallonsås och kanske lite grädde.