Holsteins bakelser till en favorit

Idag har vi en födelsedag att fira i familjen. Eftersom att familjemedlemmarna är utspridda och jobbpassen överlappar varandra så får tyvärr födelsedagsgrisen fira själv ikväll.
En hel tårta kändes lite mycket att baka så jag har istället gjort Holsteins bakelser. De ser ut som små tårtor.

Under tiden som jag kokade sylt på björnbären vi plockade på Knivsåsen i somras, så malde min yngste medhjälpare hasselnötter på den gamla fina kvarnen som jag fått låna. Det var roligt att mala och mycket lättare än jag trodde det skulle vara.

(null) Nötmjölet blandades med florsocker, rivet äpple och hårt vispade äggvitor. Inget gluten eller laktos i dessa kakor, det är bra att lägga på minnet.

På bilden i boken är bakelserna höga och runda. Jag har inga bakelseformar i metall så jag bakade i mazarinformar och muffinsformar i aluminium och papper.
Jag trodde att smeten skulle flyta ut i ugnen men det gjorde den inte.
De färdiga kakorna hade precis samma utseende som när jag satte in dem i ugnen, så jag borde ha jämnat till smeten i formarna.
De jäste inte heller upp (naturligtvis, där är ju inget jäsmedel i dem) så kakorna är låga. Aluminiumformarna släppte lätt och jag kunde stjälpa ut kakorna. För att få dem i bakelsestorlek och fina till födelsedagsbarnet fick jag stapla kakor på höjden. Det gick bra men bakelserna blev lite sneda.

(null)
Därefter blev det dags att öva på att spritsa grädde igen. Det är svårt att få det snyggt. Mina spritsränder blev lite glesa men med sylten på toppen och färgglada ljus som dekoration så ser det fint ut.
Jag gjorde bakelser av några av kakorna som låg kvar i sina formar också. Det blev som små blommor.

(null)
Betyget på dessa Holsteins bakelser är högt. De var enkla och gick relativt snabbt att baka och är mycket goda. Konsistensen är saftig och lite seg.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*