Herrgårdsbröd-kaka-bakelse i solsken

Idag fick slumpen bestämma vad jag skulle baka. Jag bara slog upp en sida på måfå och fram kom receptet på Herrgårdsbröd.
Som tur var hade jag alla ingredienser hemma. Eller, egentligen fanns inte tillräckligt med mandelspån kvar i påsen.
En kort sekund övervägde jag att skålla mandel och ge mig på att göra egna igen.
Men nej, jag avstod och bestämde att det jag hade fick räcka.

Herrgårdsbröd är även detta en kaka gjord på två lager smet. Först gör man en sockerkaksaktig smet som man sen brer en maräng ovanpå.

Det är härligt att vispa maräng. Kritvit! Vilken glans! Vilken konsistens! Ah! Oh! Mm…

(null)
Det är fortfarande inte lätt att bre ut en tjock smet på smort bakplåtspapper. Jag har blivit klart bättre på det men ett par händer till skulle hjälpa. Pappret kasar omkring på plåten och smeten kasar omkring på pappret.
Allt går så mycket lättare när solen skiner, radion spelar bra musik och jag är helt utan stress.
Välkommen våren.

(null)
Varför det heter bröd är för mig en gåta. Detta är helt klart en mjuk kaka. Att den är kategoriserad som bakelse är lite i överkant tycker jag. Den innehåller väldigt lite bakpulver så resultatet är platt. Men å andra sidan kallas ju även Skåneåsar är bakelser så okej, låt gå för bakelse.

Den är mjuk, citronsmakande och med maräng, russin och mandelspån på toppen ser den smakfull ut.

Den är god.

(null)

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*