Havrekaka med äpple

I förra veckan bakade jag Havrekaka med frukt. Det gäller ju att baka så många recept som det bara går som innehåller äpplen nu när träden i min koloni gett en så stor skörd. I boken finns det två varianter av detta recept, en med och en utan frukt och med lite olika sorters smaksättningar. Havrekaka med frukt smaksätts med bittermandel (eller med torkade aprikoser som man blötlägger och hackar fint) och eftersom att jag inte orkade plocka fram mandelkvarnen (mest för att jag inte visste var jag skulle spänna fast den någonstans nu när jag är rädd om bänkskivan i mitt nya kök) så fick jag riva för hand på rivjärnet. Det gjorde ont i fingrarna men efter en stund hade jag en fin hög med riven mandel på en tallrik.

img_3060

När detta var klart smälte jag smör i mikron som sedan fick stå och svalna medan jag smorde och bröade formen och blandade samman de torra ingredienserna. Ägg och socker vispades pösigt, de resten av ingredienserna rördes i och smeten hälldes i formen.

img_3066   img_3071

Jag som har hela kolonistugan full av olika sorters äpplen hade bara tre stycken hemma. Det var ju typiskt! De äpplen jag hade skar jag i tunna skivor och täckte kakan med dem. Jag kom att tänka på Fyriskaka när jag stod där och gjorde äpplemönster. Innan jag stoppade in kakan i ugnen strödde jag över ca 2 matskedar strösocker.

Enligt receptet skulle kakan gräddas i 45 minuter i 175 graders värme. Jag kollade till den efter 40 minuter och stack i den med en kniv för att se om den var färdig. Det var den nästan men där jag stack i kakan sjönk den ihop och blev missformad. Det är kanske dags att jag såhär efter drygt 300 bakade recept skaffar mig en sticka att känna i mjuka kakor med istället för att använda en kniv som punkterar bakverken!

img_3080   img_3086

Kakan blev ändå fin, det är som en grov sockerkaka och jag är förvånad över hur mycket havre den faktiskt smakar. Den innehåller bara 1 ½ dl havregryn men den har tuggmotstånd och ger en känsla av att bestå av flera grövre mjölsorter. Skumt.

img_3122   img_3118

Vi fikade kakan, med vaniljvisp till, när vi samlats i kolonin mamma, pappa, äldste sonen och jag för att plocka de sista äpplena från träden. Vi var överens om att kakan var god men att den kanske var lite i det torraste laget. Det berodde dock inte på receptet eller smeten utan på bristen på äpplen. Nästa gång jag bakar denna kaka ska jag se till att vara bättre förberedd och ha fler äpplen hemma.

Havrekaka med frukt

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl bakpulver
  • 5 bittermandlar
  • 5 äpplen eller 150 g torkade aprikoser

Smält smöret och låt det svalna. Riv bittermandlarna. Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda havregrynen med mjölet, bakpulvret och bittermandeln. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Täck ytan med tunna äppelklyftor eller rör ner 150 g torkade aprikoser blötlagda och finskurna. Strö över lite socker. Grädda kakan i 175 grader i 45 minuter.

Servera kakan ljummen med lättvispad grädde eller vaniljsås.

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*