Glad Påsk med motivbakad rulltårta

Rulltårta med påskmotiv bakades idag efter att jag och äldste sonen tagit vårt premiärdopp i havet.

Först ritade jag upp en höna och hennes ägg och lade det under ett bakplåtspapper. Därefter vispade jag snabbt och lätt ihop smeten till rulltårtan och färgade klickar av smeten i olika färger. Med hjälp av små grillpinnar i trä målade jag mitt motiv. Det var pilligt och tog tid men det var roligt. Det var ett experiment det här och jag var spänd på att se om det skulle fungera.När motivet var klart så satte jag in det i ugnen en minut för att det skulle stelna lite och inte flyta ut när jag sen hällde resten av smeten på plåten.

Väl färdig så skulle kakan vändas och fyllas med mammas hemmagjorda björnbärssylt och rullas ihop medan den fortfarande var varm. Detta receptet innehåller inte potatismjöl så jag var rädd att kakan skulle spricka om den hann bli kall.Kakan vändes med hjälp av mor och son och där under bakplåtspappret såg mönstret fint ut. Jag penslade på med kallt vatten men pappret ville  ändå inte riktigt lossna. Jag fick pensla och pilla och när pappret var av så var inte mönstret så fint längre. Nu skulle kakan vändas igen och det var klurigt. Pappret, som jag tog för givet var löst, satt fast så kakan följde med när jag drog bort det. Kakan låg som en klump på plåten med ett stort hål i.

Då ombads mina medhjälpare bestämt att omedelbart lämna köket. Stämningen var nämligen inte på topp!

Jag fick andas djupt och laga hålet och smeta på sylten och rulla kakan. Hålet hade med en hårsmån missat motivet. Det fanns kvar av den färgade smeten och av det förbättrade jag mönstret. Ugnen var fortfarande varm så rullen fick stå där inne en minut för att det nya skulle stelna.

Om jag hade gjort en smet på potatismjöl hade smeten blivit lite seg och mindre porös och då tror jag att mönstret hade synts bättre. Nu är det lite utsmetat, otydligt och för stort. Jag är inte direkt stolt.

Men detta var ett första försök med denna tekniken. Jag kommer absolut att prova igen för jag tror att det kan bli riktigt bra när jag väl fått till rätta knycken.

Påskpanelen tycker att rulltårtan är god och det är ju huvudsaken.Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*