Gelatin vs VegeSet

Förut när jag hade illustrationsuppdrag så gick jag ofta på café och skissade på mina idéer för att sen gå hem och slutföra arbetet. Det arbetssättet har jag saknat mycket. Så idag satte jag mig med en latte på ett café och skrev och skissade och läste i min receptbok. Så lugnt och skönt och avslappnande. Nu har jag lagt upp en plan för nästa vecka och för kommande födelsedagar.

cafe

På hemvägen tog jag en sväng förbi några vänner och lämnade en burk Silhuettkakor. Det blev rätt många igår och vi kan (läs, får) inte äta upp alla själva.

Dagens bak blev Rulltårta med apelsinkräm.

Rulltårtan i sig är inget märkvärdigt och den svängde jag ihop snabbt. Sen kom utmaningen. I apelsinkrämen ska det enligt receptet vara gelatin. Gelatin är ett stort NO-NO hemma hos oss. Vi är lakto-ovo vegetarianer. Äldste sonen har inte ätit godis med gelatin sedan han var sisådär sex år och såg ett barnprogram där de pedagogiskt visade hur man tillverkar gelatin. Vi andra blundar och låtsas som ingenting när det gäller godis (eftersom vi är sådana gottegrisar) men jag vill inte använda det och baka med det själv.

Nu finns det ju vegetariska ersättningar att tillgå så jag var inte speciellt orolig för min kräm.

Men…

I receptet står det att jag ska blanda ägg, socker och grädde i en kastrull. Sjuda blandningen på svag värme tills den tjocknar. Krämen skär sig om den kokar.

På min ersättningsprodukt står det att jag ska röra ner pulvret i den kalla såsen och låta det koka.

Krock! Ska jag låta krämen skära sig eller vill jag att den ska bli tjock?

Jag rörde och rörde i krämen och lät den nästan koka och sen lät jag den bubbla lite och sen rörde jag lite till och den fick faktiskt en lite märklig konsistens. Inte sådär krämig och len som jag ville att den skulle bli utan mer pannacotta-aktig. Jag får experimentera vidare med det där med vegetarisk gelé och kräm.

Vi hade även problem när vi tillverkade en hjärna till Halloween. Den gången använde vi agar-agar som blev geléaktig men delade sig. Om någon sitter inne med ett bra ersättningsknep när man inte vill använda gelatin så vill jag mer än gärna höra mer om det.

IMG_7571

För andra gången denna veckan tycker jag att kakan enligt originalreceptet ser blek och glåmig ut. Lite trist liksom. Den behövde verkligen piffas upp så jag vispade lite överbliven grädde och gjorde vars ett hjärta av After eight som vi hade i skåpet. Det blev smarrigt. Apelsinen och mintchokladen var supergott tillsammans.

rull1

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*