Engelsk fruktkaka med konjaksindränkta fikon

Häromdagen bakade jag Engelsk fruktkaka. Jag har flera fruktkakor på listan nu inför julen och själv är jag inte sådär överförtjust i just fruktkakor. Jag har bakat en Fruktkaka ur boken redan innan men det finns det minst fyra till. Jag berättade detta för en arbetskamrat och hon, som bott i England i många år, uttryckte till min förtjusning sin förtjusning över fruktkakor. Härligt tänkte jag och lovade snabbt bort en kaka till henne och hennes familj.

IMG_6872

Den Engelska fruktkakan innehåller farinsocker och det gör att den ser annorlunda ut än de andra fruktkakorna i boken. Den är mörk som pepparkaka. Fruktkakan kräver en hel del förberedelser vilket jag inte insåg i tid eftersom att jag läste hela receptet innan jag satte igång.

Jag började med att röra farinsocker och smör mjukt och hackade därefter fikonen och delade cocktailbären. Det var då jag upptäckte att fikonen skulle ligga och dra i konjak under några timmar innan de blandades i smeten. Jaha ja, då var det bara att stoppa in sockersmöret i kylen, ta en bakpaus och göra något annat ett tag.

IMG_6873   IMG_6874

När jag återkom till bakningen så blandade jag snabbt samman smör och socker röran med ägg och mjöl och smaksatte med kanel, ingefära, nejlikor, malen muskotnöt, citronskal och russin utöver cocktailbär och konjaksindränkta fikon. Smeten klickade jag och bredde ut i en rund hålform och gräddade den sedan långt ner i ugnen i nästan en och en halv timme på 150 graders värme. Jag visste inte riktigt hur kakan skulle vara när den var klar och jag stack i den flera gånger innan jag vågade ta ut den. Kanske kunde jag plockat ut den ur ugnen lite tidigare för att nu är jag rädd att den ska bli torr fort.

Jag har en bild av att fruktkaka håller sig länge och att man tar fram och skär tunna skivor av den under hela julen. Det kan ju inte stämma, den har inte tillräckligt mycket sprit i sig för att vara konserverad. Jag får skynda mig att leverera en halva till min väninna eller stoppa den i frysen. Igår på första advent smakade vi på den här hemma och den blev godkänd. Saftig och god är den men konjakssmaken kom inte fram så mycket som jag hoppats att den skulle göra, men däremot så smakade kakan fikon.

Jag har uppdaterat mina smaklökar för att fruktkaka är inte så dumt ändå.

IMG_6909   IMG_6910

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*