En valnötssmakande Fin chokladkaka

Igår bakade jag förutom de där katastrofala Wienerbröden även Fin chokladkaka. Det är en slags sockerkaka med valnötter i. 
Innan jag kunde börja blanda smet fick jag förbereda en del. Först smorde jag och bröade en form, sen smälte jag blockchoklad som skulle svalna innan det blandades i smeten. Det fanns 50 gram valnötter i lådan från Dr. Oetker och dem hackade jag grovt. Egentligen krävde receptet 75 gram men det jag hade fick räcka. När hackning, smörjning och smältning var klart så vispade jag tre äggvitor till hårt skum.


Receptet är lite oklart i frågan om hur många ägg som ska användas. I ingredienslistan står det 3 äggulor, 3 äggvitor, sen listas annat och sist står det 3 äggvitor – igen. Det är inte så konstigt egentligen för det kan ju vara att äggvitorna ska blandas i kakan vid olika tidpunkter och på olika sätt. Problemet är att när jag läste receptet så hittade jag bara tre äggvitor. Jag läste receptet flera gånger och även högt för sonen. Det måste vara en felskrivning.

Nåväl, jag vispade smör och socker, blandade i äggulorna. Därefter skulle de torra ingredienserna, chokladen och vätskan blandas i. Jag hade inte grädde hemma och det skulle enligt receptet gå lika bra med mjölk så det tog jag. När även valnötterna blandats i så var smeten tung och kompakt och det var inte helt enkelt att vända ner äggvitorna utan att helt tappa bort fluffigheten.


En timme i nedre delen av ugnen i 150-175 grader skulle kakan stå. Jag satte ugnen på 150 grader och kakan fick gräddas en kvart längre innan den var helt genomgräddad. Kakan var jättetung och jag var tvungen att lägga den på vågen som visade 1005 gram! Tydligen skulle den vara på det viset. Jag trodde först att den var dödbakad men nej, den är färdig och helt rätt.

Den Fina chokladkakan fick svalna i formen innan jag stjälpte upp den och delade den. Halva kakan plastades in och stoppades ner i väskan. Den biten tänkte jag ge till sonens fantastiska judotränare. Tanken var god, men nu visade det sig att hon är allergisk mot nötter, choklad och ägg så vi får visa vår uppskattning för henne på något annat sätt än med kakor.
Fin chokladkaka är en god, saftig kaka som inte känns jättesöt men med en lätt chokladsmak och en tydlig valnötssmak. 50 gram valnötter räckte absolut, kanske hade dess smak tagit över om det hade varit mer i. Det står att man kan byta ut valnötterna mot hasselnötter eller mandel. Gör man det så kommer nog karaktären på kakan ändras mycket för valnötterna har ju en helt egen distinkt smak.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*