Danska gräddkakor i feltänk och i original

Jag hade grädde i kylen som höll på at bli gammal så jag var bara tvungen att hitta ett recept där jag åtminstone fick använda upp en del av den. Jag plockade fram Sju sorters kakor från 1965 och började bläddra. Det är spännande med den boken eftersom att det finns så få foton. Det gäller att läsa recepten noga och försöka se de färdiga kakorna framför sig så att man vet vart man är på väg redan innan man börjar.

Jag bestämde mig på förhand att dessa småkakor nog inte skulle smaka så gott eftersom att degen inte innehåller något socker utan det söta får man från pärlsockret som man täcker ovansidan med. Är de inte goda så kan de ju se roliga ut tänkte jag  Enligt receptet ska man kavla ut degen och sedan stansa ut små kakor, runda eller i form av löv. Det lät trist. Så när jag blandat och plattat till degen och lagt den i kylskåpet för att vila en stund, rotade jag i min stora baklåda i köket och hittade kakstämplar. Jag har flera olika sorter som jag aldrig har använt och tänkte att nu var det ett perfekt tillfälle.

img_2269   img_2268

Det var det inte. Som jag skrev ovan. Man måste läsa receptet noga och föreställa sig hur kakorna ska bli. Jag hoppade visst över det tankemomentet i min iver att vara nytänkande och kul. Degen till de Danska gräddkakorna var seg i konsistensen och INTE gjord för att stämpla i. Jag stämplade otydliga mönster på en sockerfri, smaklös degklump för att sedan täcka mönstret med pärlsocker?! Det var inte ett av mina mest begåvade ögonblick just då. Jag försökte rädda upp det hela genom att prova att täcka baksidan på en kaka med pärlsocker men det blev inte heller bra. Det var inte någon vanlig mördeg jag hade i händerna utan när kakorna var färdiggräddade så var de torra småkakor fast lite flottiga på ett annorlunda sätt. Jag har svårt att beskriva konsistensen. Den var bra men som sagt, den var inte anpassad för att formas på något annat sätt än som små platta kakor.

img_2273   img_2282

Jag gav upp stämplandet och bakade ut små runda kakor à la 1965 och det var absolut gott nog. Efter att ha stansat ut alla, penslat dem med uppvispad äggvita och strösslat över pärlsocker så såg de fina ut. Torra småkakor är ingenting jag går omkring och längtar efter men jag tycker att kakorna blevr goda och ser fina ut. Det gäller bara att passa dem i ugnen så att de inte får färg. De ska vara sådär vita och bleka.

img_2277   img_2292

Danska gräddkakor har med all säkerhet delat plats på kakfaten med bullar och rulltårtor på många kakfat vid syjuntor och kafferep genom åren. Det kan de gott få fortsätta med tycker jag.

Danska Gräddkakor ur boken från 1965

40 st

ugn 200 grader

Degen:

  • 200 g smör
  • 1 äggula
  • 1 dl vispgrädde
  • 5 dl (300 g) vetemjöl

Garnering:

  • äggvita
  • pärlsocker

Rör smöret mjukt med äggulan. Tillsätt grädden och mjölet. Låt degen stå kallt en stund. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, tag ut kakor med mått, runda, i form av ett löv eller dyl. Pensla dem med lätt uppvispad äggvita och strö pärlsocker över dem. Lägg kakorna på plåt och grädda dem i 200 grader i ca 10 minuter.

 

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*