Chokladtoppar, julgodis med doft av barndomens frukostar

Jag hade inte direkt letat efter rispuffar, men jag hade tittat lite extra på flinghyllorna i olika affärer utan att se några. Jag har varit sugen på att baka Chokladtoppar ett tag och receptet kräver rispuffar. Eller i receptet i min bok står det att det ska vara risflingor. Det visste jag inte vad det var för något, men när jag slog upp samma recept i den nya versionen av Sju sorters kakor så är flingor ändrat till puffar. Nu har jag hittat och köpt hem en stor påse med rispuffar. Till Chokladpuffarna behövdes det bara två deciliter så antingen får jag svänga ihop många fler Chokladtoppar eller börja äta rispuffar som frukostflingor.

Risflingor/puffar är sådant där puffat ris som man, då på åttiotalet, hade istället för cornflakes ibland. Ja, hemma hos oss hade vi sådana i alla fall. Jag minns dem väl men trodde nog inte att de existerade längre. När jag öppnade påsen jag köpt så doftade puffarna precis som jag visste att det skulle göra och smakade också helt rätt. Eller smakade och smakade. De smakar faktiskt nästan ingenting. Men det var ett behagligt lukt och smakminne som jag kom över där i köket när jag klippte upp påsen. (de ser lite ut som någon slags insektsägg när jag tänker efter…)

IMG_5400   IMG_5404

Chokladtoppar är inte svåra att göra och jag läser i boken att de var prisbelönta 1984. Receptet finns under rubriken baka utan ugn. Först smälter man smör och blandar därefter i sirap, kakao och socker och låter det koka någon minut. Ganska snabbt börjar det likna kola och då tar man av såsen från spisen och blandar i russin, kokos och rispuffarna. Sedan är det bara att klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och låta kakorna stelna. Jag började klicka ut på bakplåtspapper men ångrade mig och plockade fram små muffinsformar och klickade kakorna i dem istället. Det kändes mer hanterbart och det blev finare också.

IMG_5402   IMG_5406

Tjugo chokladtoppar blev det av receptet och de fick alla plats på en tallrik som fick stå i kylen en stund för att kakorna skulle bli färdiga. Jag har sedan förvarat kakorna i kylskåpet och serverat dem kalla. Jag tror att de mår bäst av att förvaras så. Och jag tror att de är godast så också.

Chokladtopparna är perfekta som julgodis och jag rekommenderar er alla att koka lite kolasmet och klicka ut dessa. Som småkakor är storleken på kakorna som anges i receptet bra. De är som munsbitar som man får bita av en eller två gånger innan man slukat dem. Ska de vara julgodis så bör de vara mindre. Jag tänker göra dessa igen men då klicka ut dem i knäckformar. Till jul vill man ju gärna smaka flera sorters godisar och då är originalkakorna onödigt stora.

Jag tycker att de är jättegoda. Kolan är söt men inte extrem söt. Kokosen ger topparna lite tuggmotstånd och rispuffarna är utfyllning och lite luft och russinen smälter in så att man knappt märker att de är där men jag gissar att de ger lite saftighet och frisk sötma. Ja, ni hör. Jag gillar dem!

IMG_5409

Här får ni receptet. Det är ju ändå snart jul…

Chokladtoppar ca 20 st

  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1 msk kakao
  • ½ kokosflingor
  • ½ dl russin
  • 2 dl rispuffar

Smält matfettet i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör till allt är väl blandat. (jag siktade i kakaon för att jag skulle slippa klumpar)

Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt kokos, russin och rispuffar och blanda väl. Klicka ut massan på ett smort bakplåtspapper (eller gör som jag och klicka dem i formar).

Låt chokladtopparna kallna.

Mumsa på!

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*