Bästa kladdkakan som går i arv

Kan vi inte bara baka något vanligt?! Jag vill ha kladdkaka!

Det är andra gången under denna bakodyssé som yngste sonen klagat på utbudet. Han som redan tröttnat på småkakor och vetelängder tog nu saken i egna händer och bjöd på kvällsfika.
Receptet på ”Vår kladdkaka” – ”Nilssons” står inskriven med tonårsstil i slutet av min bok. Kladdkakan är bakad otaliga gånger. Vi har nästan fått den med modersmjölken. Jag och mina tre bröder har alla haft perioder då vi bakat den. Hela familjen åt kladdkaka framför tv:n, drack te (som vi spädde ut med kallt vatten om det var för varmt!) och hade créme fraiche till. Nu har mina söner (och deras kusiner) tagit över stafettpinnen och bakar den när andan faller på.  

 Smeten är ju så god att man inte måste grädda den om man inte vill. Den fungerar fint som tröst när man tycker synd om sig själv eller bara är otroligt sötsugen.

Under många år var denna kladdkaka den enda kaka/tårta som gällde på pojkarnas födelsedagar. Varje gång ritade jag och klippte ut en ny schablon och florsockrade kakan med det motiv som passade just det året. Indiana Jones, Darth Vader, dödskallar, pirater…  Varsågoda här är receptet på den bästa kladdkakan jag vet.

Nilssons kladdkaka 

2 ägg

3 dl socker

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl smält smör eller margarin

Rör ihop alla ingredienserna till en smet. Vispa inte! Häll smeten i en smord & mjölad rund form, rymd ca 1 1/2 liter, med löstagbar kant. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Lossa kanten när kakan fått svalna en stund. Serveras gärna med en klick grädde eller ännu hellre creme fraiche.

Ikväll fanns det lite grädde kvar i botten på paketet. Istället för att plocka fram elvispen så roade vi oss med att skaka paketet tills grädden blivit fast och fin. Sådär har vi gjort förr och vi passade oss noga denna gången för att inte skaka för länge. Det har nämligen hänt att vi har skakat fram smör, och då var det bara att salta lite och ha det på mackan nästa dag.