Apelsin-chokladkaka med kladdigt slukhål

Emellanåt så har recepten ingredienser som jag tycker är lite konstiga och som jag tänker är där för att de passade in på 80-talet. Så tänkte jag idag när jag satte igång att baka Apelsin-chokladkaka. Det ska nämligen blandas i en deciliter fryst koncentrerad apelsinjuice i smeten. Finns det att köpa nuförtiden? Koncentrerad apelsinsaft som man späder med vatten kan man väl hitta. Jag köper aldrig sådana men vi hade ofta dem hemma när jag var liten. Små pappersförpackningar som späddes med 4 delar vatten och som hade smak av allt från tropisk frukt till vanlig apelsin. Ett sådant paket hade jag tänkt införskaffa och hälla i smeten men så blev det inte.

IMG_6112

Jag hade nämligen en riktig apelsin liggande och kramade därför saften ur den. Någonstans långt inne i ett skåp har jag en sådan där elektrisk citruspress, men jag orkade inte leta upp den och montera ihop den för en liten apelsins skull. Istället pressade jag ut så mycket saft jag kunde för hand och mosade sedan fruktköttet i en sil för att få ut de sista dropparna. Det blev precis en deciliter saft. Tyvärr så var inte apelsinen så smakrik och jag skulle ha behövt använda skalet också, om det nu hade funnits kvar, vilket det inte gjorde. Jag rev apelsinen igår kväll när jag bakade Minnies mandelkaka (den har jag inte rapporterat om ännu). Såhär i efterhand önskar jag att jag gett mig av till affären och införskaffat juice eller en apelsin till.

IMG_6115

När apelsinen var pressad och mörk choklad hackad så började jag röra ihop själva smeten. Det var smör och socker som skulle röras pösigt, jag tog elvispen. Därefter tillsattes ett ägg i taget och sedan mjöl, bakpulver och apelsinsaften. De tre sista skulle röras i försiktigt. Varför? Allra sist blandades chokladen i och smeten såg god ut.

IMG_6117   IMG_6132

Kakan, som inte höjt sig så jättemycket under de femtio minuterna som den gräddades fick stå i formen och svalna innan jag stjälpte upp den och skar i den. Men alltså! Den har ett hål i sig på mitten. Är den inte färdigbakad? Hur kunde det bli värsta grottan mitt inne i sockerkakan? Jag kommer att tänka på Vetenskapens värld och programmet om hur slukhål uppstår när jag ser på kakans mitt. Jag är visst inte så bra på mjuka kakor. Det är dags att koncentrera mig på sådana nu verkar det som. Jag har många fruktkakor inför julen att öva på.

Sonen åkte iväg på schackträning och med sig hade han Apelsin-chokladkakan. Det var vågat av mig att bjuda på kanske dödbakad kaka och jag höll tummarna för att den ändå skulle gå att äta. Under tiden som han var iväg och tränade hjärncellerna och bjöd på fika så smakade jag och äldste sonen kakan här hemma. Oj och hoppsan! Grottan i mitten beror helt klart på att jag inte gräddat kakan tillräckligt länge. Men det gör inte så mycket för att gegget i mitten är gott och kakan är trots misslyckandet riktigt lyckad. Man måste veta att det är apelsin i den för att känna av den smaken för chokladen har helt tagit över, men att bara äta en bit av denna är nästan omöjligt. Allra sist i receptet står det att kakan kan garneras med lite smält blockchoklad om man vill ha den lite extra festlig. Det tycker jag verkligen inte behövs för chokladen är tydlig och alldeles tillräcklig redan och kakan är festlig nog i sig själv.

Schackklubbens alla ansikten vändes upp från schackbrädena och brast ut i stora leenden när jag klev in i lokalen ikväll. Bakodyssén har gjort succé där igen. Roligt! Så, schack -Håkan och alla andra, här kommer receptet på Apelsin-chokladkakan.

Apelsin-chokladkaka

 • 200 g smör
 • 2 ½ dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 3 ägg
 • 4 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 dl djupfryst koncentrerad apelsinjuice
 • 100 g mörk blockchoklad

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft 150 grader.

Smörj och eventuellt bröa en avlång form eller hålform, ca 1 ½ liter.

Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen växelvis med juicen i smeten. Hacka blockchokladen grovt och rör ner den i smeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Låt kakan kallna. Kakan kan garneras med lite smält blockchoklad om man vill ha den lite extra festlig.

IMG_6135

Comments

 • Det står inget om bakpulver i själva recept delen. Bara i beskrivningen. Kanske du glömt bakpulvret och därför kakan inte rest sig 🙂

  • Hej,
   Jag har dubbelkollat receptet nu och jag har missat skriva det ireceptdelen. Rättar till det nu. Tack för att du är uppmärksam! Det står i beskrivningen att jag blandat i bakpulver så jag vet inte vad som hänt. Jag får baka den en gång till och se hur den blir då. Har du bakat den och hur blev i så fall din kaka?
   Hälsningar Maria

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*