Tårta Marie Therese – mums filibabba

Istället för ”hej” när jag kom in genom dörren på kvällen efter jobbet så blev jag hälsad med ett “Ska du baka tårta idag?” Förvisso hade jag sagt att jag har flera tårtor kvar att baka, men det var inte helt min plan just den kvällen. Förväntningarna på en läcker kvällsfika var uppenbarligen höga så jag klev direkt in i köket och började baka tårta.

Det blev Tårta Marie-Thérese, som enligt boken är en tårta från det anrika Bräutigams i Göteborg som bygger på en botten av mandelmassa med smaksatt grädde och bär ovanpå.

IMG_8204   IMG_8207

Jag började med att mixa nötterna, det gick fortare än att hacka dem fint. Därefter tog jag fram vår kladdkakeform. Jag kallar den så eftersom att jag kom på när jag smorde den med ett tjockt lager smör att jag aldrig bakat något annat än just kladdkaka i den formen. Det är en låg rund form på 22 cm i diameter med en kniv som man genom att snurra den runt kan lossa kakan från botten med. En superbra form som passade bra när receptet nu kallade på en rund form med låga kanter. Hasselnötshacket användes istället för ströbröd att bröa formen med. Det kändes som en jättebra idé. Snyggt och gott. Det ska jag komma ihåg till en annan gång när jag bakar sockerkaka, tänkte jag, det blir en extra piffning.

IMG_8210

När formen var färdig så satte jag igång med smeten. Jag rev mandelmassan och eftersom att jag inte tagit fram smöret i tid så rev jag även det på rivjärnets grova sida. Det såg roligt ut och gjorde så att jag lätt kunde blanda samman de båda ingredienserna till en slät och porös smet. Varför står det inte i recept att smöret kan rivas? Det var ju ett jättebra knep. Mandelmassan som jag köpt hade en mycket tydlig smak av bittermandel och var lite extra krunchig av lite större mandelbitar. Den var riktigt god och den gjorde sitt till smaken på hela tårtan. Jag rekommenderar att riva i lite bittermandel i smeten om man använder vanlig slät och söt mandelmassa.

De tre äggen rördes i ett och ett och när det var dags att hälla i mjölet och bakpulvret så hajade jag till. Jag stod beredd med decilitermåttet i högsta hugg när jag insåg att det bara skulle tillsättas 2 matskedar vetemjöl och 2 kryddmått bakpulver. Oookeej… spännande. Det kommer att bli en lite kladdig kaka tänkte jag då – och mycket riktigt, visst blev det det. Efter att jag lätt brett ut den lite rinniga smeten i formen och gräddat den i 25 minuter så var det dags att vända upp kakan på ett fat.

IMG_8223 - Kopia (2)

Det gick inte alls. Den satt fast. Visserligen så finns det ju den där bottenskäraren i formen men om jag drog runt den så skulle kanske nötterna grävas bort. Jag vände kakan på ett fat och skakade och pillade i kanterna men kakan satt fast som en sugpropp. Tillslut, efter att jag attackerat den med lite våld, föll kakan sönder och lossnade delvis. Då kunde jag få in en stekspade under och pilla loss kakan. Sen fick jag pussla ihop den så snyggt det bara gick. Jag blev lite missmodig och där sprack idén om att använda nötter istället för ströbröd när jag bakar sockerkakor.

IMG_8217 - Kopia - Kopia

Under tiden som kakan svalnade så vispade jag tre deciliter grädde hårt och blandade i en matsked konjak. Jag har lite svårt att utläsa receptet just i avsnittet som handlar om fyllningen. Det står i ingredienslistan 1 msk vanillinsocker, Kirschwasser eller cognac, socker. Betyder det att man ska välja mellan att ta de båda första tillsammans eller de två senare tillsammans? Eller betyder det att man väljer någon av de fyra för sig själv? Jag beslutade mig för att ta Konjak och socker. När jag hällt i strösocker så kom jag på mitt misstag. Jag borde såklart ha tagit florsocker. Strösockret blev lite krispigt i grädden. Men det sötade upp och den smaksatta grädden blev jättegod. Det skulle också vara två gelatinblad i grädden. Jag plockade fram gelatinpulvret som kom med Dr Oetkers sponsorlåda och övervägde en stund om ifall jag skulle blanda i det. Men, nej. Min grädde var fast och fin och jag såg ingen anledning till att ta i det. Gelatinsubstitut står högt på listan inför nästa års Bakodyssé-utmaningar.

IMG_8226 - Kopia   IMG_8215   IMG_8231 - Kopia - Kopia

Grädden täckte hela tårtbottnen så jag hade inte behövt oroa mig för att kakan såg ful ut. Det blev betydligt mer grädde på min tårta än på den på fotot i boken men det gjorde ingenting. Jag valde att plocka fram hemmaodlade svarta vinbär och björnbär ur frysen som jag rullade i florsocker innan jag lade dem uppe på tårtan. Deras lite sura smak passade perfekt. Allra sist hällde jag en sockerlag med citronsyra, som jag kokt och låtit svalna, ovanpå bären. Nu var tårtan klar att avnjutas.

Sönerna med kompis fick slita sig från Super Mario och flytta in i köket där vi fikade tårta samtidigt som vi spelade en omgång Carcassonne. En gillade inte mandelmassa och tog bara en liten smakbit av tårtan. Men resten runt bordet gillade den väldigt mycket. En diskussion om ifall man kan bli full på en matsked konjak om man äter hela tårtan själv, uppstod och om jag verkligen skulle servera den till barn. Men vi kom fram till att det nog varken skulle gå att bli full eller att äta hela själv utan att bli väldigt illamående.

Jag tänker att om Bakodyssén var ett café så skulle jag utveckla denna tårta till en paradbakelse. Med lite modifikationer i innehåll och utseende så skulle den bli en prisvinnare och succé, precis som på Bräutigams konditoritid.

IMG_8233 - Kopia (2)

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*