Spröda halvmånar till Supermånen

Det är ett tag sedan jag bakade spröda halvmånar och jag vet inte riktigt varför jag inte har skrivit om dem innan. De bakades (av en slump) samma dag som månen var extra nära jorden och var fullmåne och blev röd samtidigt. Ni vet den natten när halva Sverige (inte jag) steg upp och fotograferade den mitt i natten. Den dagen bakade jag mina halvmånar.

halvmane5

Halvmånarna består av en deg som blandas samman och som därefter får ligga svalt ett tag innan man kavlar ut den på bakbordet. Därefter letade jag upp ett i storlek passande mått att trycka ut runda kakor med. Jag använde en liten skål och degen fastnade/sög fast och jag fick pilla loss den efter varje tryckning. Efter lite meck hade jag tryckt ut hela degen. Därefter skulle kakorna fyllas.

halvmane8   halvmane4

Två päron fick vi på vårt päronträd i år. Eller, där blev några fler men dem tog fåglarna. Päronen var rostiga och såg inte roliga ut men under det fula skalet var de fina och väldigt goda. De två päronen räckte inte långt så jag skalade två äpplen också. Jag rev frukten och blandade päronen med ingefära och socker och äpplena med kanel och socker. Frukten placerade jag på mina degplattor och vek ihop till halvmånar. Jag var jättenoga med att inte fylla dem för mycket och såg till att stänga till kanterna ordentligt. För att kunna skilja fyllningarna åt tryckte jag till kanten med päronen med fingrarna och äpplekakorna med en gaffel.

halvmane3  

Månarna gräddades och så fort de kom ut ur ugnen så vände jag dem i strösocker. De såg fina ut och jag smakade på en när den fortfarande var lite ljummen. Den var god men jag tycker att den kunde gott ha haft lite mer fyllning och jag kunde ha tagit i lite mer ingefära. Tyvärr blev kakorna lite torra när de svalnat. Degen var väldigt spröd, vilket den skulle vara, men eftersom att kakorna var ganska stora så blev man törstig och kakmätt efter en halv. De smakar gott och sockret ovanpå gjorde sitt men om ni ger er på att baka spröda halvmånar, vilket jag tycker att ni ska, så se till att fylla dem ordentligt med mycket päron för det vinner de helt klart på.

halvmane2

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*